Nederland omarmt workation
10 Procent van de Nederlanders ging al eens op werkvakantie en maar liefst 93 procent vindt dat voor herhaling vatbaar. Dat blijkt uit onderzoek van Europese HR-dienstverlener SD Worx onder ruim 750 werkende Nederlanders naar de workation, de vakantieplanning en parttime werkroosters.
Het grootste deel van de respondenten vond de workation een succes omdat ze zeer tevreden waren met de werk-privé balans tijdens de workation (52%). Anderen gaven aan dat ze nog eens een workation wilden, omdat het goed was geregeld door de werkgever (22%) en omdat ze erg productief waren (21%).
Afwisseling van kantoor
“De workation neemt toe in populariteit. Logisch ook in deze krappe arbeidsmarkt: voor werknemers is het een fijne afwisseling van het (thuis)kantoor, voor werkgevers een mooie benefit om toe te voegen aan hybride werkbeleid. Afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent, kan het voor een werkgever nuttig zijn om hier op voorhand een beleid voor op te stellen.” zegt Ralph Koks, arbeidsjurist bij SD Worx. “Op die manier weet iedereen vooraf wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn, naast verwachtingsmanagement bespaar je jezelf als werkgever ook ad hoc beslissingen als iemand een verzoek voor een workation doet. Voor ondersteuning bij het opstellen van zo’n beleid kun je experts op het gebied van arbeidsrecht raadplegen.”
Flexibel over vakantie
Nederlandse werkgevers zijn bovendien ook flexibel met de vakantieplanning. Bijna de helft (43%) van de respondenten geeft aan dit gemakkelijk in goed overleg met collega’s en/of hun manager te kunnen doen. Elf procent van de Nederlanders kan zelfs zonder overleg vakantie opnemen. Slechts twee procent heeft jaarlijks discussie over het opnemen van vakantiedagen. “Normaal gesproken dient de werknemer een verzoek voor vakantie in, waar de werkgever binnen 14 dagen op reageert. Afhankelijk van de sector, kan het ook zo zijn dat er een verplichte bedrijfsvakantie wordt vastgesteld waarin het gehele bedrijf gesloten is. Discussies komen meestal voort uit de situatie dat er onvoldoende bezetting overblijft als werknemers tegelijk op vakantie willen. Voor de werkgever is dit een valide argument om een verzoek voor vakantie af te wijzen”, aldus Koks.
Wisselen ‘parttime dag’
In Europa is Nederland één van de koplopers wanneer het gaat om parttime werken. Werkgevers tonen echter verdeeldheid als het gaat om het flexibel inzetten van parttime dagen. Met name in de vakantieperiode of tijdens een workation kan het handig zijn voor parttimers om hun vaste vrije dag te wisselen, bijvoorbeeld wanneer dat beter uitkomt met de vliegtijden. Ruim veertien procent van de Nederlandse parttime werknemers mag een parttime dag(deel) zonder overleg flexibel inzetten of omwisselen; zestien procent mag dit in overleg doen. Bij bijna een kwart (23%) van de werknemers staat de parttime dag vast.
Fan van Parttime
Ondanks de oproep vanuit de overheid en opiniemakers om meer uren te gaan werken, blijft de Nederlander fan van parttime. Nederlanders kiezen vooral voor parttime omdat het bijdraagt aan een goede werk-privé balans: 44 procent van de vrouwen geeft dit als voornaamste reden ten opzichte van 14 procent van de mannen. De belangrijkste drijfveer voor een fulltimebaan is salaris: één op de drie fulltimers geeft aan dat ze het geld niet kunnen missen. “De jongeren die nu de arbeidsmarkt betreden, willen - als ze daarvoor de financiële ruimte hebben - graag parttime werken. Hierdoor is meer ruimte over voor andere zaken dan werk. Mijn verwachting is dat deze trend in de toekomst verder zal doorzetten, mits de financiële situatie het toelaat”, sluit Koks af.