Tips om je muur te schilderen met betonlook verf

03-04-2024 (15:44) - Lifestyle

Het is al jaren een grote trend: betonlook elementen in het interieur. Van tafels en keukens tot vloeren met deze stoere look. Wat ook niet mag ontbreken in dit rijtje, is natuurlijk de betonlook verf. Hiermee kun je zelf een industriële sfeer creëren in iedere gewenste kamer. Maar hoe pak je het schilderwerk met deze verfsoort nou het beste aan? Hieronder lees je 4 handige tips zodat je een prachtig resultaat kunt behalen.

Wat is betonlook verf?

Betonlook verfsoorten zijn speciaal ontworpen om het uiterlijk van beton na te bootsen in huis. Door de toevoeging van kalk en gruis heeft het een ruwe afwerking met veel textuur. Hierdoor ontstaat er een stoere look die dezelfde sfeer met zich meebrengt als echt beton. Het is vanzelfsprekend een stuk gemakkelijker om toe te passen dan dat je daadwerkelijk met cement aan de slag moet.

Tip 1. Bereid de muur goed voor

Voordat je begint met schilderen, is het essentieel om de muur goed voor te bereiden. Dit doe je met een speciale betoneffect primer. Deze grondverf zorgt voor een goede verbinding tussen de ondergrond en de betonlookverf. Let wel op: hele donkere of felle kleuren kunnen soms nog door de grondverf heen schijnen. Overweeg daarom om eerst een grijze grondlaag aan te brengen voordat je de speciale primer gebruikt.

Tip 2. Gebruik het juiste verfgereedschap

Het is belangrijk om het juiste gereedschap in huis te halen. Voor een betoneffect kun je namelijk niet zomaar een verfroller of willekeurige verfkwast gebruiken. Voor een optimaal resultaat kunt je het beste een zachte, langharige blokkwast gebruiken van varkensharen. Hiermee kun je de verf gelijkmatig verdelen en de juiste textuur creëren in één laag.

Tip 3. Verdiep je in verftechnieken

Niet alleen de kwast heeft effect op het eindresultaat, maar ook de verftechniek speelt een grote rol. Verdiep je van tevoren in de verschillende technieken en de bijhorende looks. Je kunt bijvoorbeeld schilderen in blokken voor een gestructureerd resultaat, maar ook kriskras schilderen voor een speelse en authentieke betonlook.

Tip 4. Gebruik een vochtwerende coating

Bij het gebruik van verf met betonlook is het belangrijk om eerst de beschrijving goed door te lezen. Veel soorten betonlook verf zijn namelijk niet geschikt voor in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Dit komt doordat de verfsoort sneller slijt en niet waterdicht is. Wil je het toch graag gebruiken in de badkamer? Zorg er dan voor dat je een geschikte coating aanschaft. Er zijn speciale betonlook coatings die zorgen voor een beschermende en vochtwerende laag.