NPO bedrijfsvoering 'onvoldoende'

12-09-2008 (11:30) - Media

De bedrijfsvoering bij de Publieke Omroep verloopt 'op onderdelen onvoldoende ordelijk en controleerbaar'. De verantwoording van omroepverenigingen is 'gebrekkig'. Bovendien is het toezicht door het Commissariaat voor de Media te 'algemeen'. Dit schrijft de Algemene Rekenkamer in het rapport Publieke Omroep in beeld. Financiering, bedrijfsvoering en toezicht. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Tweede Kamer, die wil meer inzicht in de geldstromen van de Publieke Omroep.

Volgens de Rekenkamer wordt de gebrekkige bedrijfsvoering voor een belangrijk deel veroorzaakt door de 'mondelinge onderhandelingsprocessen' in Hilversum. Daarvan wordt weinig vastgelegd en dat is 'onvoldoende doorzichtig'. De omroepen zelf bestrijden dat hun bedrijfsvoering tekortschiet. Volgens hen is alleen de verantwoording 'niet geheel ordelijk'. Verder zien de omroepen 'op dit moment geen aanleiding te reageren'.

De Rekenkamer waarschuwt onder meer voor ‘outputdeals’ die twee omroepen met producenten hebben afgesloten. Dat zijn contracten waarbij de omroep toezegt gedurende meerdere seizoenen een pakket programma’s af te nemen, soms op straffe van een boete. De omroepen lopen daardoor onnodig 'financiële risico’s'.

Bovendien bestaat de kans dat publieksgeld weglekt naar private partijen. Dat is volgens de Mediawet verboden. Voorbeeld hiervan zijn meerjarige afspraken tussen de AVRO en het productiebedrijf Medical Multimedia Productions (MMM) dat onder meer tekende voor De Centrale Huisartsenpost en Kinderziekenhuis. In MMM heeft de AVRO ook zelf een deelneming van 50 procent.

NRC

Bureaus

Marketing

Economisch