TV Oranje overweegt actie voor behoud doorgifte bij KPN

TV Oranje overweegt actie voor behoud doorgifte bij KPN

19-04-2023 (15:47) - Media

Muziekzender TV Oranje wil haar achterban en Nederlandse artiesten gaan mobiliseren om de doorgifte van de zender bij KPN in stand te houden. De grote televisieaanbieder maakte deze maand bekend TV Oranje vanaf 1 juli geen vergoeding meer te willen betalen voor doorgifte.

TV Oranje heeft aangegeven dat dit financieel niet haalbaar is, waardoor de zender nu op korte termijn uit het Pluspakket van KPN dreigt te verdwijnen. TV Oranje blijft wel beschikbaar via alle overige Nederlandse televisieaanbieders.

‘Geen haalbare kaart’

TV Oranje zendt 24 uur per dag videoclips en andere beelden met Nederlandse artiesten uit. Volgens directeur Gerard Ardesch is de zender al sinds 2005 een groot succes. “Televisieaanbieders nemen ons op in hun pakketten en betalen daarvoor een vergoeding van enkele centen per abonnee per maand. Op die manier dekken wij onze kosten, zoals technische ondersteuning en auteursrechten. Wij zijn een reclamevrije zender dus zonder die vergoeding lijden we verlies, dat is geen hogere wiskunde. Een ander verdienmodel is voor ons als kleine zender ook geen haalbare kaart. Wel worden we gelukkig gesteund door duizenden supporters die jaarlijks een bijdrage van €15,- aan ons overmaken.”

‘Misleidend’

Het steekt de directeur dat het besluit van KPN om niet langer een vergoeding te betalen nogal plompverloren genomen lijkt te zijn. “Nota bene hebben ze TV Oranje in april eerst nog ‘Zender van de Maand’ gemaakt bij KPN, om vervolgens met deze mededeling te komen”, aldus Ardesch. “Dat is natuurlijk enorm misleidend naar hun klanten, die met het afnemen van een pluspakket denken naar TV Oranje te kunnen kijken. En dat pakt dan twee maanden later ineens heel anders uit. We onderzoeken of hier juridisch nog iets aan gedaan kan worden.” 


Bureaus

Marketing

Economisch