Jonge onderzoeker TU Eindhoven wint Lush Prize

Jonge onderzoeker TU Eindhoven wint Lush Prize

21-11-2022 (11:44) - Mensen

Op 18 november vierde de Lush Prize haar tienjarig bestaan. Tijdens de virtuele awardceremonie werden onderzoekers en initiatieven van over de hele wereld binnen vijf categorieën beloond voor hun belangrijke werk op weg naar het volledig overbodig maken van dierproeven.

Francesca Grisoni (PhD), aangesloten bij Technische Universiteit Eindhoven, won de Lush Young Researcher Prize en ontving £10.000 voor vervolgonderzoek naar dierproefvrije ontwikkelmethoden voor nieuwe geneesmiddelen.

De huidige manier voor onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen is nog sterk afhankelijk van dierproeven. Dit zorgt niet alleen voor onnodig dierenleed, het levert ook onnodig foutieve resultaten op. Hierdoor kan het gebeuren dat weinig belovende potentiële geneesmiddelen toch verder ontwikkeld worden, maar ook dat veelbelovende potentiële geneesmiddelen verloren gaan.

De £10.000 die Grisoni via Lush Prize ontving is bedoeld voor vervolgonderzoek met als doel dierproeven volledig uit te bannen. Samen met haar team en de groep van Prof. Jeffrey Beekman van UMC Utrecht financiert ze de opstart van een onderzoek naar innovatieve methodes voor het ontdekken van nieuwe geneesmiddelen waarbij kunstmatige intelligentie gecombineerd wordt met menselijke organoïden.