Mede-oprichter van Theatergezelschap Vis à Vis Marianne Seine overleden

Mede-oprichter van Theatergezelschap Vis à Vis Marianne Seine overleden

18-03-2024 (08:30) - Mensen

In de ochtend van 12 maart is actrice, theatermaker en mede-oprichter van Theatergezelschap Vis à Vis Marianne Seine onverwachts in haar slaap overleden. Ze zat vol plannen en popelde om weer de speelvloer op te gaan. De voorbereidingen voor de herneming van de succesvoorstelling SILO 8 van Vis à Vis waren in volle gang. Over een paar weken zou ze haar iconische rol van bejaarde ‘Ida’ weer opnemen in de repetities.

Wie Marianne eenmaal had zien spelen of met haar werkte heeft haar voor altijd op het netvlies staan. In de talloze spectaculaire voorstellingen die zij bij Vis à Vis maakte was ze energiek, sprankelend en eigenwijs.

In de afgelopen maanden werkte Marianne aan het beleidsplan voor de periode 2025-2028. Daarin werkte ze op de voor haar kenmerkende manier: altijd geïnteresseerd in andere makers en spelers, op zoek naar nieuwe verbindingen en avonturen om het unieke theatergenre van fysiek spektakeltheater te blijven ontwikkelen. Zonder dat ze het wist borgde zij hiermee haar nalatenschap.

Samen met Arjen Anker (1959-2016), Marinus Vroom, Stef Avezaat en Dorien Folkers richtte ze in 1990 Vis à Vis op. Aan de eerste hitvoorstelling Topolino werkten dertien mensen, na haar laatste regie POPPY (2023) bedankte ze 241 medewerkers. Mede dankzij haar bezielende begeleiding groeide Vis à Vis uit tot een warme en verrassende plek waar iedereen welkom is.

Het team van Vis à Vis staat nu stil bij dit onwerkelijke verlies, maar zet daarna de schouders er weer onder, zoals Marianne ook altijd deed, om haar plannen te verwezenlijken en de bezoekers te onthalen op prachtige voorstellingen, deze zomer en de jaren daarna.

Marianne Seine (1960 - 2024) studeerde aan de Academie voor Expressie in Kampen en de School of Mime in London. Zij was in 1990 één van de oprichters van Vis à Vis en speelde en regisseerde bij het theatergezelschap. Als artistiek kernlid droeg zij zorg voor de ontwikkeling van het artistieke concept en maakte deel uit van de vaste spelerskern. Ze nam de regie van NEX (2004), Fruits de Mer (2006), ANTARCTICA (2018) en de herontwikkeling van MARE (2018) voor haar rekening. Ook regisseerde ze SCHOONSCHIP, de openingsvoorstelling van de Floriade (2022) en de meest recente voorstelling POPPY (2023).

Van 1990 tot 1996 speelde ze tevens bij Dogtroep en deed daar de co-regie van ATOM TATTOO (1999).

Marianne Seine regisseerde diverse producties van The Lunatics: een locatievoorstelling in Leidsche Rijn (‘Mare' 1990), de afsluiting van het Singapore Arts Festival (‘Hydrosapiens', 2009) en een samenwerking met het Out of Hand Theatre in Atlanta (’Sine Qua Non’, 2010).

Er wordt in besloten kring afscheid genomen van Marianne.