Suzan Tunca eerste promovenda artistiek onderzoek dans in Nederland

Suzan Tunca eerste promovenda artistiek onderzoek dans in Nederland

04-11-2023 (20:19) - Mensen

Suzan Tunca – Head Academy bij ICK Dans Amsterdam – als eerste doctoraal onderzoeker in de dans gepromoveerd bij PhDarts aan de Universiteit Leiden.

De titel van Tunca’s promotieonderzoek is “Spiritual Corporeality: Towards Embodied Gnosis through a Dancing Language”. ACPA is het enige instituut in Nederland waar kunstenaars kunnen promoveren met artistiek onderzoek – in en door een kunstenaarspraktijk – in combinatie met een geschreven dissertatie. De digitale versie van haar proefschrift is verkrijgbaar via de scholarly publications repository van de Universiteit Leiden.

Het artistiek-epistemische doel van het onderzoek is om nieuwe perspectieven te onthullen op de relaties tussen het zintuiglijke en het intuïtief begrijpelijke. Suzan Tunca: “Het is mijn doel om ‘lichamelijke theorie’ en ‘discursieve praktijk’ samen te weven tot een ‘dansende taal’. Deze dansende taal geleidt beweging en denken vanuit een staat van zijn tussen het fysiek zintuiglijke en het intuïtief begrijpelijke naar een plek waar ze samenkomen.”

De kloof tussen een woordeloos lichamelijk en een verbaal, bevragend discours wordt overbrugd door drie sleutelbegrippen: ‘geestelijke lichamelijkheid’, ‘veranderde staten van weten’ en ‘belichaamde gnosis’. De uitkomsten van dit onderzoek zijn een dans- en muziekvoorstelling die radicale openingen naar het onbekende mogelijk maakt; onderzoeksdocumentatie gebaseerd op de methode van retrospectief dansschrijven door video's van het creatieve proces te annoteren; en een proefschrift.