Alleima en MYKITA recyclen staal uit de brillenproductie

Alleima en MYKITA recyclen staal uit de brillenproductie

04-04-2023 (14:00) - Sustainable

Brillenmerk MYKITA en materiaaltechnologie-staalproducent Alleima hebben hun krachten gebundeld in een nieuwe samenwerking. Het overgebleven staalschroot van de productie van brillenmonturen wordt nu teruggestuurd naar Alleima om te worden gerecycled staal om weer te worden verkocht aan MYKITA. Een win-win samenwerking en een belangrijk duurzaamheidspartnerschap voor de toekomst.

Staal kan onbeperkt worden hergebruikt. Tegenwoordig is staal het meest voorkomende metaal in de schrootindustrie en ongeveer de helft van de wereldwijde staalproductie recyclet staal voor een groot deel van hun productie. Alleima, een belangrijk ontwikkelaar en fabrikant van roestvrij staal en legeringen, baseert zijn productie op 83% gerecycled staal en gebruikt daarnaast een vlamboogoven die bijna volledig op fossielvrije elektriciteit draait. 

MYKITA is een onafhankelijk ontwerp- en productiebedrijf voor brillen dat handwerk combineert met hoogwaardige technologie. Alle monturen worden met de hand gemaakt in het MYKITA HAUS in Berlijn. Het door Alleima geproduceerde type roestvrij staal dat MYKITA gebruikt, is een sterk gerecycled product: ongeveer 90% van de inhoud wordt gerecycled met 10% grondstof toegevoegd om de medische kwaliteit te bereiken die de producten vereisen.

Gesloten kringloopproductie

Sinds het begin recycleert MYKITA zijn pre-consumer schroot lokaal. Onlangs is MYKITA begonnen met het verkennen van de mogelijkheid om deze materiaalkringloop verder te optimaliseren met als doel volledige duurzaamheid te bereiken. Het metaalschroot gaat nu terug naar de grondstoffenwerf van Alleima en gaat rechtstreeks terug naar het recyclingproces en naar de staalkwaliteit die MYKITA gebruikt bij de productie. Het begin van een gesloten kringloopproductie.

“We hebben al vele jaren een hechte samenwerking met MYKITA. Vandaag kunnen we met trots vertellen dat we ons partnerschap hebben uitgebreid om ook circulariteit op te nemen en een gesloten kringloop te worden. Duurzaamheid is tegenwoordig aanwezig in alle aspecten van onze activiteiten en we werken continu aan het verder minimaliseren van vier milieueffecten, zegt Mikael Silver, Sustainability Manager bij Alleima.