
Amsterdam lanceert hub voor snellere transitie naar circulaire textielindustrie
De gemeente Amsterdam roept circulaire textielpioniers op om samen de nieuwe TextielHUB op te bouwen. Dit initiatief brengt bedrijven, ontwerpers en andere betrokkenen samen om de transitie naar een circulaire textielsector te versnellen.
Foto: TextielHUB Amsterdam en Martina Novakova
Momenteel belandt tweederde van ons afgedankte textiel bij het restafval en wordt het in de Metropoolregio Amsterdam verbrand. Slechts een klein deel wordt hergebruikt of gerecycled. Dit is niet alleen milieubelastend, maar ook onhoudbaar. Met de invoering van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) wordt de noodzaak voor bedrijven om circulaire oplossingen te vinden steeds groter.
'Het versterken van het textielnetwerk is een prioriteit voor gemeente Amsterdam vanwege de enorme impact van textiel in de stad. De TextielHUB biedt een unieke kans om koplopers uit de textielindustrie te ondersteunen en onderlinge samenwerking te bevorderen,' aldus Dieuwertje de Wagenaar, senior beleidsadviseur circulair textiel bij de gemeente Amsterdam.
Voor alle circulaire textielpioniers
De nieuwe plek geeft ruimte aan diverse initiatiefnemers die in samenwerking met andere ketenpartners circulaire oplossingen kunnen bieden voor de enorme stroom van afgedankt textiel. Denk aan projecten die resulteren in baanbrekende en opschaalbare innovaties, het opbouwen van een sterk netwerk en de uitwisseling van nieuwe kennis en ervaringen.
Of een initiatiefnemer nu voor of achter in de textielketen werkt, op de hoogste of laagste sport van de R-ladder, als ondernemer of vanuit het onderwijs en cultuur, als creatieveling, adviseur of IT’er, corporate of éénpitter, werkt aan garen of gordijnen, kleding of meubels, iedereen is welkom zijn plannen voor de TextielHUB in te dienen.
Unieke locatie met veel mogelijkheden
De TextielHUB bestaat uit 4.655 m² flexibele ruimte in Amsterdam, met ruimtes voor kantoor, atelier, werkplaats, studio, opslag en events, compleet met een gemeenschappelijke keuken en kantine. Het gebouw is vrachtwagen toegankelijk, biedt gratis parkeergelegenheid en ligt op een toplocatie vlakbij station Sloterdijk en de A10/A5.
Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 3 april via de website aanmelden voor de kijkdag op dinsdag 8 april. Het evenement biedt de kans om de locatie te bezichtigen, inspiratie op te doen en andere sleutelspelers uit de keten te ontmoeten voor toekomstige samenwerkingen. In mei zal gemeente Amsterdam de tender voor de TextielHUB hier publiceren en kunnen geïnteresseerde textielspelers of consortia een voorstel indienen.