Cacaoprijzen stijgen flink, maar volgens Tony’s Chocolonely te laag voor een leefbaar inkomen

Cacaoprijzen stijgen flink, maar volgens Tony’s Chocolonely te laag voor een leefbaar inkomen

11-10-2023 (13:20) - Sustainable

Begin oktober is de cacao prijs in West Afrika flink verhoogd. Tony's Chocolonely roept andere chocoladebedrijven op om de farmgate prijs te verlagen. 

De prijs zit nog steeds niet op het niveau van een leefbaar inkomen voor cacaoboeren. Tony’s, en al zijn partner in Tony’s Open Chain zullen het komende jaar daarom 18% meer voor cacao betalen in Ghana en 44% in Côte d’Ivoire. Tony’s roept andere chocoladebedrijven op hetzelfde te doen, want zij betalen nog altijd de minimumprijs voor cacao.

Diepe armoede

60% van alle geproduceerde cacao komt uit Ghana en Côte d’Ivoire. Twee landen die al decennia lang getergd worden door uitbuiting, illegale kinderarbeid en ontbossing. Misstanden die worden veroorzaakt door diepe armoede, waarin cacaoboeren leven. De regeringen van beide landen proberen boeren te beschermen met een eerlijkere minimumprijs voor cacao, die jaarlijks wordt vastgesteld. De huidige marktontwikkelingen, zoals inflatie en onzekere productieomstandigheden door klimaatverandering, zijn de grootste drijvers van de prijsverhoging.

Geen invloed

De hogere farmgateprijs voor cacao heeft op Tony’s Chocolonely en zijn missiepartners geen invloed, omdat het al sinds zijn bestaan repen inkoopt op basis van het prijsniveau voor een leefbaar inkomen. Boeren verdienen dus altijd al meer dan de minimumprijs wanneer ze hun cacao aan Tony’s of zijn partners verkopen, omdat de inkoopprijs wordt aangevuld tot leefbaar inkomensniveau. Op andere chocoladebedrijven heeft het wel invloed omdat zij geen leefbaar inkomen betalen en wel de minimumprijs voor cacao hanteren, die dus stijgt.

“Een verhoging van de farmgate prijs is een stap in de goede richting voor een beter bestaan voor cacaoboeren. Echter, zolang de minimumprijs te laag ligt, blijven we samen met alle missiepartners strijden voor een betere toekomst met een eerlijkere beloning voor boeren”, zegt Joke Aerts van Tony’s Open Chain.