Decathlon tekent overeenkomst voor hernieuwbare energie

07-12-2023 (12:50) - Sustainable

Op 7 november heeft Decathlon een overeenkomst ondertekend voor de aankoop van hernieuwbare energie (PPA). Dit deed het Franse sportmerk samen met veertien industriële partners in China en met de China General Nuclear Power New Energy Group (CGN), in de provincie Fujian.

Samen met veertien industriële partners is Decathlon in een project gestapt. Dit project is geïnitieerd door Decathlon en bestrijkt meerdere industriële processen, zoals textiel, apparatuur, eindproducten, accessoires en verpakkingen. Onderdeel van het project is een investering van 1,4 miljard yuan (190 miljoen Amerikaanse dollar) door CGN in een offshore zonnepark. Dit zonnepark zal naar verwachting jaarlijks 260 GWH aan hernieuwbare elektriciteit genereren. Met een oppervlakte van 2,2 km2 zal dit zonnepark zorgen voor een verdubbeling van de hernieuwbare energie die Decathlon wereldwijd verbruikt bij haar productie. Dit komt overeen met het vermijden van de CO2-uitstoot van ruim 35 duizend huizen of 41 duizend benzineauto’sper jaar (volgens de EPA Greenhouse Gas Equivalencies Calculator).

Collectieve inspanning

Anna Turrell, Global Chief Sustainability O?cer van Decathlon Group: “Het aanpakken vande klimaatverandering vereist een enorme collectieve inspanning van ons allemaal. Meer dan 80%van de uitstoot van Decathlon is afkomstig van onze mondiale waardeketen (Scope 3) via de productie en het transport van onze producten. We kunnen “Net Zero” niet realiseren zonder samen te werken met onze leveranciers en partners. Om het doel van 1,5°C* levend te houden, weten we dat we de decarbonisatie moeten versnellen overal waar we impact en invloed hebben. De overeenkomst voor hernieuwbare energie tussen de Chinese industriële partners van Decathlon en CGN vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal in het veiligstellen van een koolstofarme toekomst voor de industriële productie wereldwijd.”

Dit doel is afkomstig uit het Klimaatakkoord van Parijs. Één van de belangrijkste uitkomsten hiervan is dat de gemiddelde mondiale temperatuurstijging behoorlijk onder 2°C moet blijven, met inspanningen om de stijging verder te beperken tot 1,5°C.

De toekomst

Het 25 jaar durende project zal naar verwachting zorgen voor een jaarlijkse vermindering van ruim 93 duizend ton aan steenkool in het productieproces, met een vermeden CO2-uitstoot van 260 duizend ton. Door samen te werken met grote spelers op het gebied van hernieuwbare energie in het land wil Decathlon China leveranciers van hernieuwbare energie samenbrengen met kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) binnen de waardeketen. Hierdoor wordt de toegang tot hernieuwbare energie voor bedrijven vergemakkelijkt, om zo hun energieverbruik koolstofvrij te maken.