Op 18 maart raapt heel Nederland zwerfafval op

Op 18 maart raapt heel Nederland zwerfafval op

09-02-2023 (10:14) - Sustainable

Op zaterdag 18 maart vindt de 21e editie van de Landelijke Opschoondag plaats. Het thema van dit jaar is: ‘Wat pak jij op?’ Hiermee benadrukt initiatiefnemer Nederland Schoon het letterlijk oprapen van zwerfafval op straat. Afgelopen jaar deden bijna 50.000 mensen mee aan de Landelijke Opschoondag.

Dit kan van heel laagdrempelig (door het opruimen van een loszwervende verpakking) tot groots (het zelf organiseren van een opschoonactie). Ingrid Goethart, (a.i.) directeur van Nederland Schoon: “Alle beetjes helpen en vele handen zorgen ervoor dat we samen in één dag in heel Nederland opschonen." 

Sociaal aspect

Uit onderzoek blijkt dat in een schone omgeving minder snel zwerfafval wordt gegooid. Goethart: “We hopen met deze editie weer een hoop bewustwording te creëren om niet alleen zwerfafval op te ruimen, maar ook te voorkomen en nog belangrijker: het schoon te houden.

Het doet mij goed om te zien dat er al een groot aantal partners hebben toegezegd om mee te doen op 18 maart. Ook hebben meer dan 2.000 Supporters van Schoon zich aangemeld. Nog mooier zou het zijn als heel Nederland de deur uitstapt en we het aantal deelnemers van vorig jaar overtreffen.

Na 20 edities zien we dat de Landelijke Opschoondag ook een groot sociaal aspect heeft. Jong, oud, vrienden, buren, sportteams, klasgenoten, bedrijven en gemeentes steken samen de handen uit de mouwen. De samenhorigheid is tijdens de Landelijke Opschoondag overduidelijk zichtbaar en dit vind ik geweldig. Juist door samen op te schonen, wordt het ook nog eens gezellig én ben je goed bezig."

Ik doe mee

Nieuw dit jaar is de ‘ik doe mee’-button op de website van Nederland Schoon, waar deelnemers met één druk op de knop kunnen aangeven dat ze meedoen. Daarnaast kunnen deelnemers een bijbehorende actie aanmaken zodat ook anderen kunnen aanhaken.