Oyster Heaven creëert eerste schaalbare oplossing om verloren oesterriffen te herstellen

27-06-2023 (10:31) - Sustainable

Oyster Heaven, een Rotterdamse startup opgericht door George Birch, heeft €800.000 aan financiering opgehaald bij Orange Wings Investments om de volgende groeifase te faciliteren. De kapitaalinjectie ondersteunt de doelstellingen van de startup om oceanen te herstellen en biedt de eerste kosteneffectieve oplossing om oesterriffen wereldwijd duurzaam te regenereren.

150 jaar geleden bestond de Noordzeebodem voor 20-30% uit oesterriffen. Door overconsumptie en vervuiling zijn ze nagenoeg uitgestorven. 95% van deze riffen is verdwenen en een groot deel van de oceaanbodem is niet meer geschikt voor oesters om op te groeien. Oesters nestelen zich op elkaar en hebben een harde ondergrond nodig om zich aan vast te klampen.

Oyster Heaven, in 2021 opgericht door George Birch (32), keert het tij door op grote schaal oesterriffen te regenereren. Dankzij uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is de startup in staat om het grootste knelpunt voor oesterherstel te ontsluiten. Dit wordt gerealiseerd door het creëren van een goedkoop en efficiënt substraat voor oesters: het Mother Reef. Dit natuurlijke rifsysteem van klei wordt bezet met babyoesters die essentieel zijn voor de herbevolking van de verlaten zeebodem.

Succesvolle laboratorium- en veldtesten hebben de afgelopen twee jaar de efficiëntie en het succes van het Mother Reef aangetoond. De testen worden voortgezet op het land bij Stichting Zeeschelp in Zeeland om de effectiviteit van de technologie onomstotelijk aan te tonen. Tot op heden hebben zich bij deze test 10.000 babyoesters (spats) aan het Mother Reef gehecht.

Financiële schaalbaarheid voor oceaanbehoud

Oyster Heaven is ontstaan uit de wens om het behoud van de oceanen te combineren met financieel schaalbare modellen die niet afhankelijk zijn van filantropie. Met zijn jarenlange achtergrond in zowel mariene als terrestrische natuurbescherming en financieel management, is Birch optimaal voorbereid om de startup naar succes te leiden

“Duurzaamheid is de rode draad in mijn carrière. Mijn ultieme doel is te normaliseren dat mainstream geldstromen uit het bedrijfsleven worden geïnvesteerd in de gezondheid van onze oceanen. Oyster Heaven legt hiermee de basis voor een samenleving die bereid is te betalen voor de winst die oesterriffen kunnen leveren”, zegt George Birch, oprichter Oyster Heaven.

Door samen te werken met lokale visserijgemeenschappen die de Mother Reefs in de oceaan uitzetten en de nieuwe oases van de diepzee beschermen, anticipeert de startup op een zegen voor de nieuwe circulaire economie.

Steun van Orange Wings Investments

De investering van €800.000 in Oyster Heaven is afkomstig van Orange Wings Investments, een early-stage VC die changemakers met impactvolle ideeën ondersteunt en vleugels geeft aan toekomstige kampioenen. "Onze activiteiten moeten miljoenen oesters en ander zeeleven terugbrengen in de oceanen," aldus Orange Wings Investments oprichter Shawn Harris. "We zijn erg enthousiast om te investeren in een kosteneffectieve oplossing die het wereldwijde biodiversiteitsverlies in de zeeën kan omkeren."

De startup heeft als doel om in Europa en Amerika 5 miljoen oesters uit te zetten in 2024 en 100 miljoen oesters te hebben gegenereerd in 2027. Oyster Heaven bevordert hiermee een significante verbetering van de mariene biodiversiteit, waterkwaliteit en afvalbeheer in verschillende industrieën. Het maakt Oyster Heaven binnen vijf jaar de eerste financieel duurzame oplossing en het meest schaalbare en impactvolle oester herstelproject van Europa.