The Flower Farm bespaart 2 miljoen vierkante meter palmolieplantages

15-05-2023 (13:42) - Sustainable

Door aanschaffing van de palmolievrije producten van The Flower Farm is er tot nu toe 2 miljoen vierkante meter aan palmolieplantages ‘bespaard’. Die oppervlakte was namelijk nodig geweest als diezelfde consumenten margarine met palmolie hadden aangeschaft.

Sinds de start in 2019 tot mei dit jaar zijn ruim 20,5 miljoen producten verkocht. Hierbij gaat het vooral om de kuipjes palmolievrije margarine, maar ook om andere producten zoals bak- en braadboter. Dit is goed voor een ‘besparing’ van zo’n 846.000 kilo palmolie*.

Sheaboter

Oprichter Marcel van Wing: “Hiermee laten we zien dat we een speler van formaat in het margarinesegment zijn geworden, maar belangrijker nog: we kunnen daadwerkelijk wat doen aan de ontbossing van tropisch regenwoud.”
Het bedrijf wil de vraag naar palmolie te laten dalen, zodat de kap wordt teruggedrongen en ook dieren zoals de orang-oetan kunnen blijven leven. Klassieke margarine bestaat tot 50 procent uit palmolie. In plaats van palmolie gebruikt The Flower Farm sheaboter, wat wordt gewonnen uit de pitten van de karitéboom. Hiervan groeien er ongeveer twee miljard in de vrije natuur, op de Afrikaanse Savanne.

Buitenland

Margarine van the Flower Farm ligt sinds kort ook in de schappen van een paar honderd filialen van Sainsbury’s, de een na grootste supermarktketen van Groot-Brittannië, voor een proef. In september 2022, maakte het bedrijf de oversteek naar onze zuiderburen en ligt het in de schappen van de Belgische keten Delhaize. Ook worden de producten via AH en Jumbo-filialen in België verkocht. 

*Bij deze berekening gaat The Flower Farm uit van een gezin van 4 personen, waarbij ieder dagelijks 5 boterhammen eet.