Winnaar ASN Bank Wereldprijs gaat voedselverspilling tegen met AI

11-11-2021 (12:19) - Sustainable

De winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2021, dé competitie voor duurzame start-ups in Nederland, zijn in Rotterdam (Blue City) bekend gemaakt. Uit meer dan honderd inschrijvingen werden zes finalisten gekozen met de meest baanbrekende ideeën voor duurzame vooruitgang. Tijdens de uitreiking werd Orbisk als winnaar bekroond door de vakjury. Ook Chainable en Loop Biotech vielen in de prijzen met een tweede en derde plaats. Loop Biotech sleepte ook de publieksprijs in de wacht.
 
Orbisk gaat voedselverspilling in de horeca tegen door slim gebruik te maken van kunstmatige intelligentie. Horecagelegenheden verspillen namelijk twintig procent van al het geproduceerde voedsel. Met een slimme weegschaal brengen Olaf van der Veen en zijn team dit voedselverlies in kaart om onder andere restaurants voorraden te laten optimaliseren en zo verspilling tegen te gaan. Hiermee kan zo'n vijftig procent voedselverlies voorkomen worden: "We hebben een heel zwaar jaar gehad doordat de horeca veel dicht is geweest. Daardoor hadden we onvoldoende de kans om met onze klanten op de vloer te leren waar het niet goed gaat en hoe wij dat beter kunnen maken. Dat kunnen we met dit bedrag gaan doen." Orbisk won €25.000,-.
 
De deelnemers konden zich inschrijven voor de thema’s Natuur en Milieu, Klimaatbescherming en Mens en Samenleving.
 

Innovatie, duurzaamheid & impact

Orbisk, Chainable en Loop Biotech kwamen volgens de vakjury het beste naar voren op het gebied van innovatie, duurzaamheid en impact. Ook werd gekeken naar haalbaarheid en ondernemerschap. Jurylid Emma van der Leest (zelfstandig biodesigner en oprichter Bluecity Lab): "De hoofdprijs gaat naar een onderneming die oplossing kan bieden voor probleem dat we al decennia lang hebben. We waren onder de indruk en denken dat het een echte gamechanger kan zijn voor de industrie”.
 

De runner-ups voor duurzame vooruitgang


Chainable maakt circulaire en modulaire keukens voor de zakelijke markt, zoals woningcorporaties en institutionele beleggers. Waar een keuken idealiter tot twintig jaar meegaat, gaan de keukens van Chainable door het hergebruiken van producten tot wel zestig jaar mee. Ondernemer Simon Rombouts won hiermee de tweede prijs (15.000 euro).
 
Loop Biotech creëerde ‘s werelds eerste levende doodskist die de aarde verrijkt met een nieuwe bron van leven. Bob Hendrikx ontwikkelde daarmee een van de weinige producten ter wereld - en het enige product binnen de uitvaartbranche - dat daadwerkelijk een positieve impact heeft op onze planeet. Hij won de derde prijs (10.000 euro) én de publieksprijs van 5.000 euro.
 

ASN Bank Wereldprijs

Sinds 2008 is de ASN Bank Wereldprijs dé competitie voor duurzame start-ups in Nederland. Deelnemers maken kans op een traject met coaching, training en publiciteit. De dertien voorafgaande edities betekenden de doorbraak van inmiddels bekende bedrijven als Yoni en Seepje.