Complete Nederlandse chipsector vraagt kabinet jaarlijks 100 miljoen in chipsector te investeren

Complete Nederlandse chipsector vraagt kabinet jaarlijks 100 miljoen in chipsector te investeren

09-07-2024 (11:16) - Tech

Na het succes van ASML om geld los te krijgen voor groei in de regio, komt nu de hele chipsector bij het nieuwe kabinet in actie om meer geld los te peuteren bij hget kabinet. De bewindslieden hebben hierover een brief in hun mailbox ontvangen. "Het heeft alles te maken met de concurrentiepositie van Nederland."

De partijen hebben zich verenigd in ChipNL, een belangengroep waar meer dan 30 bedrijven aan meedoen. De brief is ondertekend door onder meer de Almeerse chipmachinemaker ASM, chipfabrikanten NXP en Nexperia, Philips en start-ups Axelera AI en Nearfield Instruments. Ook ASML heeft getekend.

De chipbedrijven vragen het kabinet-Schoof om de komende zes jaar jaarlijks 100 tot 150 miljoen euro te investeren. Daarbij beloven zij uit eigen budget nog eens 100 tot 200 miljoen euro bij te dragen. Maximaal zou dit een bedrag van 2,1 miljard euro opleveren. 

Volgens ASM's financiële topman Paul Verhagen is het branchebrede verzoek om steun simpel te verklaren: "Het heeft alles te maken met de concurrentiepositie van Nederland en de chipindustrie binnen Nederland."


NOS