Empathie.ai helpt empathische antwoorden te genereren op vervelende mails

01-09-2023 (13:09) - Tech

Ervaren AI-ondernemers hebben een nieuw initiatief gelanceerd, genaamd Empathie.ai. Een AI-tool die helpt om vriendelijke en empathische antwoorden te genereren op vervelende e-mails. “Dit bespaart niet alleen veel tijd, maar bovenal een hoop negatieve energie.”

Het doel van Empathie.ai is om de communicatie binnen zakelijk Nederland vriendelijker en empathischer te maken. Dit is van groot belang in een tijd waarin velen van ons te maken krijgen met negatieve, dikwijls botte berichten via e-mail. "Er is al genoeg ellende in de wereld, en we geloven dat het belangrijk is om zoveel mogelijk positiviteit te verspreiden in onze dagelijkse communicatie," zegt Rik van der Woedt, co-founder en CEO van data & AI consultancybureau Amsterdam Data Collective (ADC).

Onderzoek laat zien dat negativiteit op de werkvloer naast psychologische effecten zorgt voor minder productiviteit, lagere medewerkerstevredenheid en lagere betrokkenheid, een hoger verloop en meer uitval. “Negatieve communicatie is initieel lastig te voorkomen, maar AI kan gelukkig ondersteunen in het doorbreken van een negatieve spiraal.”

Volledig gratis

Hoe het werkt: wanneer een professional een ongewenst of negatief bericht ontvangt, kan hij of zij de inhoud van het bericht kopiëren en plakken op de website van Empathie.ai. De AI-technologie, gebaseerd op het GPT-4 model, zal dan een vriendelijk en empathisch antwoord genereren. "We hebben ervoor gekozen om de tool volledig gratis te maken, omdat we geloven dat iedereen toegang moet hebben tot de middelen om op een vriendelijke en respectvolle manier te communiceren," zegt Remy Gieling, mede-oprichter van ai.nl.

“De inspiratie voor deze tool kwam van een Amerikaans onderzoek. Dat liet zien dat antwoorden gegenereerd door ChatGPT door patiënten vele malen vriendelijker werden beoordeeld dan die van menselijke artsen. Als AI zo goed is in het veinzen van empathie, dan moet daar ook op zakelijk vlak een toepassing voor zijn.”

Door professionals te helpen vriendelijke en empathische reacties te geven, helpt Empathie.ai niet alleen de gemoedstoestand van individuen te verbeteren, maar draagt het ook bij aan het creëren van een positievere werkomgeving voor iedereen. "Het is onze overtuiging dat dit soort tools een grote rol kunnen spelen in het bevorderen van positiviteit en empathie in onze samenleving," aldus technisch-expert Ewout Noyons