'Europese commissie overweegt onderzoek naar App Store en Play Store vanwege DMA'

'Europese commissie overweegt onderzoek naar App Store en Play Store vanwege DMA'

22-03-2024 (16:06) - Tech

Binnenkort zou de Europese Commissie aankondigen dat zij van plan is de App Store en Play Store te onderzoeken. De Commissie wil beoordelen of de voorwaarden van beide apps voldoen aan de Digital Markets Act (DMA).

Volgens Bloomberg is de Europese Commissie snel van plan het onderzoek te starten. Zowel Apple als Google hebben nieuwe voorwaarden voor ontwikkelaars samengesteld om te voldoen aan de DMA, maar die kregen al eerder kritiek omdat het erop leek dat beide bedrijven niet ver genoeg gingen. Zo rekent Apple een vast bedrag van 50 cent per installatie van een app als onderdeel van de nieuwe voorwaarden. Google doet iets soortgelijks.

Daarnaast heeft de Commissie aangegeven dat ze Meta (voorheen bekend als Facebook) willen onderzoeken om de praktijk om geld te vragen voor een abonnement om Instagram en Facebook advertentievrij te gebruiken. Het is onduidelijk of deze dienst voldoet aan de Europese wetgeving.

De DMA ging enkele weken geleden in. Door de DMA mogen in Europa bijvoorbeeld andere bedrijven eigen downloadwinkels op iOS beginnen. De onderzoeken zouden moeten uitwijzen of de nieuwe voorwaarden voldoen. De Commissie en de betrokken bedrijven hebben nog niet gereageerd.

 


Tweakers.nl