Gemini gelanceerd: Google’s meest geavanceerde AI-model

06-12-2023 (17:53) - Tech

Google lanceert Gemini, Google’s meest geavanceerde algemene AI-model tot nu toe. Gemini is het resultaat van een grootschalige samenwerking tussen verschillende teams binnen Google, waaronder Google DeepMind en Google Research. 

Gemini 1.0, de eerste versie van het model, is geoptimaliseerd voor drie verschillende varianten:
Gemini Ultra – het meest capabele en grootste model, geschikt voor zeer complexe taken
Gemini Pro – het beste model voor een groot scala aan taken
Gemini Nano – het meest efficiënte model voor ‘on-device’ taken

Wat is Gemini?

Gemini is een multimodaal AI-model. Dit betekent dat het verschillende soorten informatie kan generaliseren, naadloos kan begrijpen, gebruiken en combineren, waaronder:
Afbeeldingen
Audio
Video
Codeertalen

Het is ook ons meest flexibele model tot nu toe, dat efficiënt op alles kan draaien, van mobiele apparaten tot datacenters. Gemini zal volgens Google de manier waarop ontwikkelaars en zakelijke klanten bouwen en schalen met AI bovendien aanzienlijk verbeteren.

Gebouwd op de mogelijkheden van de volgende generatie

Tot nu toe omvatte de standaardaanpak voor het creëren van multimodale modellen het trainen van afzonderlijke componenten voor verschillende modaliteiten. Deze werden vervolgens samengevoegd om een bepaalde functionaliteit na te bootsen. Deze modellen zijn soms goed in het uitvoeren van bepaalde taken, zoals het beschrijven van afbeeldingen, maar hebben moeite met meer conceptuele en complexe redeneringen.

Gemini is ontworpen om van nature multimodaal te zijn. Het model is vanaf het begin af aan getraind in verschillende modaliteiten. Vervolgens is het verfijnd met aanvullende multimodale data om de effectiviteit ervan verder te verfijnen. Hierdoor kan Gemini allerlei soorten input vanaf de basis begrijpen en erover redeneren, beter dan bestaande multimodale modellen. 

Benchmarks

Google heeft de Gemini-modellen uitvoerig getest en de prestaties zijn beoordeeld op een breed scala aan taken, zoals tekst, visie, audio, codering, en meer. Van het begrijpen van natuurlijke afbeeldingen, audio en video tot wiskundige redeneringen: Gemini Ultra presteert aldus Google, beter dan de huidige modellen op 30 van de 32 academische benchmarks in het onderzoek en de ontwikkeling van taalmodellen.

Voor consumenten

Gemini 1.0 wordt nu geïntroduceerd op verschillende producten en platforms:
Vanaf  6 december is Bard met Gemini Pro beschikbaar in het Engels in meer dan 170 landen. Hierin zijn taken zoals begrijpen en samenvatten, redeneren, brainstormen, schrijven en plannen sterk verbeterd. Dit is de grootste upgrade van Bard sinds de lancering.

Pixel

Gemini komt ook naar Pixel: Pixel 8 Pro is de eerste smartphone met Gemini Nano. Gemini Nano brengt een aantal nieuwe functies, zoals: samenvatten in de Recorder-app en Smart Reply in Gboard, beginnend met WhatsApp, waarbij meer messaging apps later volgen;

In de komende maanden komt Gemini ook beschikbaar in andere Google producten zoals Search, Ads, Chrome en Duet AI.

Voor developers

Vanaf 13 december hebben developers en klanten toegang tot Gemini Pro via de Gemini API in Google AI Studio en Vertex AI:
Google AI Studio is een gratis, webgebaseerde tool voor developers waarmee developers en enterprise klanten snel prototypes kunnen maken en apps kunnen lanceren met een API-sleutel;

Wanneer men klaar is voor een volledig beheerd AI-platform, biedt Vertex AI de mogelijkheid om Gemini aan te passen zodat klanten volledig databeheer hebben en gebruik kunnen maken van extra Google Cloud-functies voor bedrijfsbeveiliging, veiligheid, privacy, data governance en compliance.

Android developers kunnen via AICore ook bouwen met Gemini Nano, het meest efficiënte model voor on-device taken. AICore is een nieuwe systeemfunctie beschikbaar in Android 14, vanaf Pixel 8 Pro-apparaten.

Als onderdeel van de uitgebreide betrouwbaarheids- en veiligheidscontroles voor Gemini Ultra, stelt Google de software beschikbaar aan een selecte groep klanten, developers en partners om in een vroeg stadium te experimenteren en feedback te geven, voordat de software begin volgend jaar algemeen beschikbaar wordt gesteld aan alle developers en zakelijke klanten.

Begin volgend jaar lanceert Bard Advanced, een nieuwe, geavanceerde AI-ervaring die toegang geeft tot de beste modellen en mogelijkheden, te beginnen met Gemini Ultra.