'Incognitomodus' was niet echt incognito: Google schikt voor ruim 4,5 miljard euro

'Incognitomodus' was niet echt incognito: Google schikt voor ruim 4,5 miljard euro

01-01-2024 (22:23) - Tech

Google heeft ingestemd met een schikking in een grote privacyzaak waarin consumenten in totaal minimaal 5 miljard dollar aan schadevergoeding eisten. Centraal stond de incognitomodus van Googles webbrowser Chrome.

Gebruikers verdenken Google ervan dat het bedrijf ze online bleef volgen na het inschakelen van die modus, terwijl de suggestie werd gewekt dat dit niet het geval was.

Opzettelijke misleiding

Interne e-mails die waren ingebracht in de zaak zouden aantonen dat mensen die de modus gebruikten wel degelijk werden gevolgd. De aanklagers spraken van 'opzettelijke' misleiding en beweerden dat Google en zijn personeel 'macht hadden gekregen om intieme details te weten te komen over het leven, de interesses en het internetgebruik van individuen'.

5 miljard dollar

Advocaten die de gebruikers bijstonden eisten minstens 5000 dollar aan schadevergoeding per gebruiker die door Google was gevolgd toen zij 'incognito' waren. Het totale bedrag aan genoegdoening zou daarmee uitkomen op ten minste 5 miljard dollar, omgerekend ruim 4,5 miljard euro.

De advocaten van Google hebben een voorlopige overeenkomst bereikt voor een schikking; dat blijkt uit recente documenten. Verwacht wordt dat de rechtbank de definitieve schikking eind februari zal goedkeuren.

 


RTL Nieuws