Je kapotte laptop vervangen is niet altijd noodzakelijk

Je kapotte laptop vervangen is niet altijd noodzakelijk

18-09-2024 (18:28) - Tech

Steeds vaker kiezen Nederlandse huishoudens heel bewust voor een duurzame levensstijl, waarbij een investering in een zonne-energiesysteem en wat minder lang douchen overwogen wordt. Op het gebied van elektronica en technologie valt echter nog veel te winnen.

Zo blijkt dat huishoudens jaarlijks voor miljoenen kilo’s aan elektronische apparaten afvoeren. Zonde, want onderzoek laat zien dat veel van deze apparatuur in beginsel nog voldoende functioneert. In plaats van elektronische apparatuur direct weg te gooien bij een defect, is het interessant om een reparatie te overwegen. Een MacBook trackpad werkt niet meer, betekent namelijk niet dat de volledige laptop defect is. Vaak verkeren andere onderdelen nog in een goede staat. Heb jij het laten repareren van een oud elektronisch apparaat al eens overwogen?

Lokale bedrijven bieden een voordelige reparatie aan

Een kapot trackpad, een gebarsten scherm en bijvoorbeeld een zwakke accu kunnen relatief voordelig vervangen worden. Er zijn zeker in de grote steden tal van lokale bedrijven te vinden, die deze reparaties aanbieden. Door vooraf een afspraak te plannen voor de reparatie, sta je al snel weer buiten. Er zijn reparateurs die een smartphone-, tablet- of laptop reparatie binnen een half uur voor je uitvoeren. Zo heb je net voldoende tijd voor het halen van wat boodschappen, voor een kop koffie buiten de deur, enzovoorts. Nadat de reparatie geslaagd is, kun je het apparaat weer langere tijd gebruiken. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook financieel voordelig.

Tip: kies voor een bedrijf dat werkt op basis van no cure, no pay. Op deze manier betaal je niets, wanneer tijdens het stellen van de diagnose blijkt dat een reparatie niet mogelijk is.

Geef oude elektrische apparaten een tweede leven

Niet alleen is een reparatie interessant wanneer je een laptop of smartphone zelf wilt blijven gebruiken. Kies hier ook voor om een oud apparaat een tweede of zelfs derde leven te geven. Zeker telefoons en tablets van drie of vier jaar oud kunnen vaak nog jaren mee, nadat de versleten onderdelen als de accu en mogelijk het scherm vervangen zijn. Wellicht kan je iemand in je directe omgeving blij maken met een smartphone, nadat je de accu ervan hebt vernieuwd. Of lever je oude laptop in bij een instelling, die deze een tweede leven geeft in een ander land. Het helpt de miljoenen kilo’s aan elektronica die we jaarlijks weggooien te verminderen en de wereld daarmee schoner te maken.