MACH Alliance laat zien hoeveel budget verloren gaat aan verouderde software

MACH Alliance laat zien hoeveel budget verloren gaat aan verouderde software

24-04-2023 (12:37) - Tech

De brancheorganisatie MACH Alliance maakt de resultaten van haar jaarlijkse Enterprise MACHified onderzoek bekend. De resultaten laten het belang van innovatie voor grote ondernemingen zien, en de rol van een open technologie ecosysteem hierin. 

De MACH Alliance is een technologische brancheorganisatie die in 2020 door een groep Nederlandse bedrijven werd opgericht. De organisatie bestaat uit een groep onafhankelijke technologiebedrijven en pleit voor de overstap van vaak verouderde mainstream technologie infrastructuren naar een open ecosysteem. Leden van de organisatie zijn bedrijven zoals Valtech, Cap Gemini en Publicis, Google en AWS maar ook het Nederlandse Adyen en Dept.

Het onderzoek

Voor het derde jaar op rij bracht de organisatie de wereldwijde stand van zaken in kaart, met dit jaar een focus op de impact van moderne software op innovatiekracht en bedrijfssucces. Het onderzoek van 2023 werd uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau MEL Research. Het onderzoek laat zien dat vier op de vijf besluitvormers door de volatiele economie hun houding ten opzichte van een open technologisch ecosysteem heeft verbeterd. Voor 85% van hen was dit dan ook de drijfveer om het percentage van MACH oplossingen in hun technologische infrastructuur in de afgelopen 12 maanden te verhogen. Dezelfde besluitvormers (87% van de respondenten) geven aan dat deze investeringen ervoor zorgen dat zij sneller kunnen reageren op veranderingen in de markt en klantwensen.

Software-budget

Als het gaat om de tijd en het geld dat wordt besteed aan upgrade projecten, blijkt uit het onderzoek dat er weinig is veranderd ten opzichte van de eerdere jaren. Meer dan een kwart van de organisaties voert nog steeds meer dan 20 upgrade-projecten op jaarbasis uit. Gartner voorspelt dat internationale ondernemingen in 2023 zo’n $856 miljard aan software uitgeven. Als een kwart daarvan aan upgrades wordt besteed, dan komt dat neer op meer dan $200 miljard dat verloren gaat aan gedateerde technologie. “De resultaten laten zien dat te veel ondernemingen met verouderde technologie vastzitten in de upgrade-cyclus”, vertelt Sonja Keerl, co-founder van de MACH Alliance. “Een transformatie naar een modern MACH ecosysteem vraagt om een investering in nieuwe expertise, maar de kosten zijn vele malen hoger als bedrijven op oude technologie blijven draaien – zeker voor grote ondernemingen".