Megaboete voor Apple na onbetaalde belastingen in Ierland

Megaboete voor Apple na onbetaalde belastingen in Ierland

11-09-2024 (10:00) - Tech

Apple moet 13 miljard euro betalen aan Ierland. Volgens de Europese Commissie betaalde het Amerikaanse techbedrijf jarenlang te weinig belasting aan het land waar Apple zijn Europese hoofdkantoor heeft staan.

Acht jaar geleden bepaalde Brussel het miljardbedrag moet betalen aan Ierland. Na jaren van juridische strijd krijgt de Commissie gelijk van de hoogste Europese rechter: Apple moet betalen. 

Apple en Ierland hadden sinds 1991 onderlinge afspraken over het bedrag waarover Apple belasting moest betalen. Hoewel het bedrijf net zoals andere bedrijven 12,5 procent belasting betaalde, werd die volgens de Commissie maar over een klein deel van de winst geheven. Daardoor werd Apple alsnog voorgetrokken ten opzichte van andere bedrijven. Volgens de Commissie was er sprake van verkapte staatssteun van Ierland.

Apple-directeur Tim Cook noemde het oordeel van de Commissie in 2016 nog "totale politieke onzin". Toenmalig Amerikaans president Donald Trump zei dat Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) "de Verenigde Staten haat", omdat ze "al onze bedrijven aanklaagt". Vestager nam het voortouw in deze zaak.

De uitspraken in deze langlopende zaak gingen alle kanten op. De op een na hoogste EU-rechtbank verklaarde het eerdere besluit van de Europese Commissie in 2020 ongeldig. De rechtbank oordeelde dat de Commissie onvoldoende kon bewijzen dat Apple bevoordeeld werd.

Die uitspraak is nu door de hoogste rechter in Europa teruggedraaid. "De beslissing van de Europese Commissie uit 2016 bevestigt dat Ierland onrechtmatige steun aan Apple heeft verleend", staat in de uitspraak. "Die moet Ierland nu terugvorderen."

Een woordvoerder van Apple reageert teleurgesteld op de uitspraak, "aangezien de zaak eerder door de rechter anders is beoordeeld".


nu.nl