Meta investeert 2,5 miljoen dollar in onderzoek naar toekomst metaverse

Meta investeert 2,5 miljoen dollar in onderzoek naar toekomst metaverse

07-12-2022 (15:44) - Tech

Meta kondigt de investering aan om de mogelijkheden en risico’s van de metaverse te bestuderen. Via het XR Programs & Research Fund onderzoeken academici in zeven Europese landen hoe metaverse technologieën zullen samengaan met privacy, veiligheid, inclusiviteit en de toekomst van werk. De studie van TNO is het eerste Nederlandse onderzoek dat uit Meta’s onderzoeksfonds wordt gefinancierd.

Het onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) richt zich op de toekomst van werk en wordt geleid door Dr. Omar Aziz Niamut en Dr. Sylvie Dijkstra-Soudarissanane. Zij zullen beoordelen of nieuwe technologieën, zoals social extended reality-toepassingen, de nadelen van werken op afstand zullen verminderen. 

Inclusiviteit

De technologieën die de metaverse mogelijk maken, moeten inclusief zijn. Het is belangrijk dat mensen zich veilig voelen om de technologieën te gebruiken. Aangezien de metaverse niet gebouwd en beheerd wordt door één bedrijf, is samenwerking tussen wetgevers, academici, ontwikkelaars, bedrijven en, belangrijker nog, de mensen die deze technologieën gaan gebruiken, nodig.

Enthousiasme voor de metaverse

Edo Haveman, Head of Public Policy in Nederland en België bij Meta: “De metaverse is niet één product, maar wordt gebouwd door meerdere grote en kleine bedrijven, de maatschappij en miljoenen individuele creators. Samenwerkingen zoals deze met TNO zijn van cruciaal belang, omdat zij belangrijke vragen bestuderen over hoe deze nieuwe technologieën ontwikkeld moeten worden. We willen ervoor zorgen dat het enthousiasme voor de metaverse en het potentieel ervan gepaard gaat met het op een verantwoordelijke manier ontwikkelen ervan.”

Naast de samenwerking met TNO in Nederland, steunt Meta in het kader van dit programma ook onderzoek van zes andere Europese academies en instellingen, meer informatie hier.