Meta maakt einde aan onafhankelijke factchecking in VS
Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en Threads, stopt in de Verenigde Staten met het gebruik van professionele factcheckers. In plaats daarvan laat het bedrijf voortaan gebruikers zelf bepalen wat misleidend is.
Het nieuwe systeem lijkt op Community Notes van X. Hierin kunnen gebruikers commentaar toevoegen aan berichten die mogelijk onjuiste informatie bevatten. Factcheckers van grote persbureaus zoals AFP, AP en Reuters zullen niet langer berichten controleren.
Volgens CEO Mark Zuckerberg hebben de factcheckers "meer kwaad dan goed gedaan". Hij benadrukte dat “de afgelopen verkiezingen in de VS een cultureel omslagpunt” waren. Zuckerberg zegt dat Meta wil focussen op “vrijheid van meningsuiting” en minder beperkingen wil rond gevoelige onderwerpen zoals immigratie en gender.
Politiek speelt een rol
De keuze van Meta komt na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, die eerder kritiek had op Meta’s aanpak van nepnieuws. Kort na de verkiezingen dineerde Zuckerberg met Trump. Meta stelde ook Dana White, een bondgenoot van Trump en CEO van vechtsportorganisatie UFC, aan in de raad van bestuur.
Daarnaast is Joel Kaplan, een conservatief en voormalig beleidsmedewerker, benoemd als hoofd internationaal beleid. Hij vervangt Nick Clegg, die bekend stond om zijn liberale standpunten.
Gevolgen voor gebruikers
De veranderingen hebben gevolgen voor de platforms Facebook, Instagram en Threads, die samen miljarden gebruikers hebben. Meta wil de aanpassingen de komende maanden doorvoeren. Wat dit betekent voor Europa, is nog niet duidelijk.