Meta moet beleid over deepfake herzien volgens zelf opgerichte toezichtsraad

Meta moet beleid over deepfake herzien volgens zelf opgerichte toezichtsraad

07-02-2024 (15:27) - Tech

Meta moet het beleid over deepfakes nog eens goed onder de loep nemen. Dit advies komt voort uit een incident waarbij een gemanipuleerde video van de Amerikaanse president Joe Biden en zijn kleindochter betrokken was.

De zogenaamde Oversight Board doet deze uitspraak naar aanleiding van een video die vorig jaar op Facebook werd verspreid. De video was gebaseerd op beelden van de Amerikaanse president Joe Biden uit 2022.

Regels zijn verwarrend

De raad stelt dat Meta zijn eigen regels voor gemanipuleerde media heeft toegepast, aangezien de video de president geen uitspraken laat doen die hij nooit heeft gedaan en er geen AI is gebruikt. De toezichtsraad uit tegelijkertijd kritiek op deze regels, omdat ze volgens hen 'onsamenhangend' en 'verwarrend' voor gebruikers zijn. Volgens de Oversight Board leggen de regels te veel nadruk op de productiemethode en te weinig op het voorkomen van mogelijke schade.

Toezichtsraad: "Het huidige beleid specificeert niet duidelijk welke schade het probeert te voorkomen. Meta moet meer duidelijkheid bieden over wat die schade is en moet snel herzieningen doorvoeren, gezien het recordaantal verkiezingen in 2024".

De Oversight Board van Meta richt zich vaker als een soort hooggerechtshof over zaken waarbij Meta wil weten of de eigen regels zijn toegepast. Of Meta de adviezen opvolgt moet blijken, aangezien het techbedrijf niet verplicht is om dat te doen.