RAI Amsterdam eerste venue in Europa met privaat 5G-netwerk

RAI Amsterdam eerste venue in Europa met privaat 5G-netwerk

06-02-2024 (09:45) - Tech

RAI Amsterdam is de eerste beurs- en congresorganisatie in Europa met een privaat 5G-netwerk. Met deze nieuwe technologie, die pas sinds 1 december 2023 beschikbaar is in Nederland, zet de RAI de volgende stap als innovatiecentrum.

Het private 5G-netwerk, dat op dit moment het veiligste, snelste en betrouwbaarste mobiele netwerk is, wordt van 5 tot en met 9 februari voor het eerst gebruikt tijdens Cisco Live, een van de grootste IT-evenementen ter wereld.

“We ontwikkelen ons steeds meer van een traditionele beurs- en congreslocatie naar een innovatieplatform en kenniscentrum waar evenementen plaatsvinden”, zegt Maurits van der Sluis, COO bij RAI Amsterdam. “Nieuwe technologieën zijn zowel voor onze klanten als voor onszelf van groot belang. Ze zorgen ervoor dat er op technologisch vlak meer mogelijk is tijdens evenementen, zoals het rondvliegen met drones of tonen en doorsturen van video’s in de allerhoogste kwaliteit. Tegelijkertijd helpt het om ons gebouw slimmer te maken, wat belangrijk is voor bijvoorbeeld crowd control en duurzaamheid.”

Volgende stap ontwikkeling mobiel internet

Het private 5G-netwerk is een voortvloeisel van de digitale transformatie die RAI Amsterdam heeft ingezet. Volgens van der Sluis loopt de beurs- en congresorganisatie hiermee voorop in Europa. “5G is de volgende stap in de ontwikkeling van mobiel internet. Het zorgt voor een veilige en snelle overdracht van data. Een van de grote voordelen van een privaat 5G-netwerk is dat, in tegenstelling tot bij wifi, overbelasting van het netwerk nauwelijks meer voorkomt. Daarnaast heb je voor 5G geen kabels nodig. En het biedt exposanten en klanten veel meer mogelijkheden en zorgt dat wij naar hen toe erg flexibel kunnen zijn.”

Met behulp van samenwerkingspartners NTT Data en Cisco is het nieuwe netwerk voor deze pilot in korte tijd aangelegd. Jeroen van Hamersveld, algemeen directeur NTT Data Nederland: "5G zorgt voor een versnelling van de digitale transformatie in diverse sectoren, waaronder in de congres- en eventbranche. Dankzij het private 5G-netwerk kunnen zowel RAI als zijn klanten nieuwe concepten en innovaties, zoals het Internet of Things, laten zien.”

Klaar voor de toekomst

Naast de potentie voor Cisco Live ziet van der Sluis ook voor andere evenementen veel mogelijkheden: “Bijvoorbeeld bij Intertraffic Amsterdam of IBC vindt er veel communicatie tussen apparatuur plaats. En tijdens schoonmaakevent Interclean rijden er veel schoonmaakrobots rond. Dan zorgt ons privaat 5G-netwerk ervoor dat dit zonder problemen verloopt.”