RepAir en CyanoCapture winnen de New Energy Challenge 2022

RepAir en CyanoCapture winnen de New Energy Challenge 2022

04-11-2022 (16:52) - Tech

  Tijdens de Web Summit in Lissabon – het grootste start-up- en tech-evenement ter wereld – vond de finale plaats van de New Energy Challenge 2022. Tien start-ups en scale-ups uit heel Europa en Israël presenteerden aan de jury hun innovatieve idee waarmee ze het huidige energiesysteem radicaal willen veranderen.

  Het thema van de 2022 New Energy Challenge was de afvang, opslag en het gebruik van CO2, ook bekend onder Carbon Capture, Utilisation en Storage (CCUS). Ook was de jury op zoek naar slimme digitale oplossingen om energieverbruik te verminderen en de energie infrastructuur klaar te maken voor de toekomst. Alle finalisten kregen tijdens de finalefase van de New Energy Challenge de kans om met investeerders en experts aan de slag te gaan om zo met extra kennis, contacten, financiering en steun verder te bouwen aan hun bedrijf.

  Uit de tien finalisten werden uiteindelijk twee winnaars gekozen die nu samen met Shell gaan kijken hoe ze een mogelijke samenwerking in de toekomst gaan vormgeven en uitvoeren.
  De winnende innovaties en bedrijven zijn:

 • CyanoCapture (VK) is een start-up die de kracht toont van genetisch gemodificeerde cyanobacteriën om betaalbare, schaalbare en schone CO2-afvang op industriële schaal mogelijk te maken.

 • RepAir (Israël) ontwikkelt een betaalbaar, duurzaam en schaalbaar DAC-systeem dat slechts een derde verbruikt van de energie die alternatieve DAC-technologieën vereisen. De oplossing van RepAir is gebaseerd op een elektrochemisch apparaat dat elektriciteit gebruikt CO2-moleculen uit de lucht te scheiden.

  David Evans, CyanoCapture: "De New Energy Challenge was voor ons een fantastische ervaring. Door de sessies met experts hebben wij ons verhaal weten aan te scherpen en de manier waarop wij communiceren over het werk en de oplossingen van CyanoCapture. Ook kregen wij de kans om besluitvormers van grote organisaties te ontmoeten die zich richten op het behalen van netto-nul-uitstoot. Zo konden wij hen laten kennismaken met onze technologieën en hebben wij de eerste stappen gezet voor toekomstige samenwerkingen.”
  Amir Shiner, RepAir: "De New Energy Challenge is één van de belangrijkste competities voor nieuwe technologieën op het gebied van klimaat en geeft deelnemers de nodige zichtbaarheid, deskundige feedback en bevestiging. Tijdens de competitie hebben wij onze boodschap weten aan te scherpen met behulp van de waardevolle sessies en workshops. Het is een eer om als winnaar te worden gekozen uit 60 concurrenten, maar het is bovenal een blijk van vertrouwen in ons product, aanpak en missie. Nu is het aan ons om de geleerde lessen te gebruiken om onze technologieën verder op te schalen, met behulp van Shell en andere bedrijven.“