Tech scale-up Avy verkozen tot beste jonge onderneming van Nederland

10-12-2023 (19:07) - Tech

In de op 10 december uitgezonden tv-uitzending is Avy uitgeroepen tot winnaar van de AFAS Young Business Award 2023. In de finale versloeg oprichter en CEO Patrique Zaman mede-finalisten Naduvi, Reliving en tex.tracer.

Avy won niet alleen de kristallen award maar ook de prestigieuze titel ‘Beste jonge onderneming van Nederland’. De zelfvliegende dronevliegtuigen van Avy worden ingezet voor impactvolle toepassingen zoals het vervoeren van urgente geneesmiddelen, het opsporen van drenkelingen en het vroegtijdig signaleren van natuurbranden en overstromingen.

Avy ontwikkelt Aerial Drone Netwerken met zelfvliegende dronevliegtuigen. De high-tech drone is modulair gebouwd zodat deze voor verschillende doeleinden is in te zetten. Het aansturen gaat vanuit de eigen centrale in Amsterdam.

“Het is mijn droom om de luchtvaartindustrie innovatief te verduurzamen met autonome en emissievrije dronevluchten. Om ervoor te zorgen dat we op dagelijkse basis meer levens kunnen redden, dat als je 112 belt hulp altijd nabij is, ongeacht locatie of bereikbaarheid. Deze award is een mooie beloning voor het team na al die jaren hard werken, zegt founder Patrique Zaman.

Drones for Good

Per jaar komen er in Europa ongeveer 250 miljoen hulpoproepen binnen bij de centrale hulpdiensten. De wettelijke aanrijtijd van 7 minuten wordt vaak niet gehaald. Daarnaast is er toenemende druk op hulpdiensten door onder andere klimaatopwarming en verstedelijking, waarbij gebieden soms acuut slecht bereikbaar zijn geworden. De snelste manier voor hulpdiensten om ter plaatse te komen is dan ook door de lucht. Daarom is Avy Aera ontwikkeld. Het zelfvliegende dronevliegtuig vliegt door het gebruik van vleugels 10 keer verder en langer dan conventionele multicopter drones. Het is de missie van Avy om wereldwijd Aerial Drone Netwerken uit de rollen en hulpdiensten te ondersteunen bij het bestrijden van incidenten en rampen.

De Avy Aera kan geïntegreerd worden met een infrarood- en RGB-camera en daarmee ingezet voor het snel signaleren van natuurbranden, mensen in nood op zee, olielekken en voor het inschatten van ongelukken en incidenten. Voor het vervoeren van urgente geneesmiddelen zoals donorbloed en medicijnen is de drone voorzien van een Medkit, een speciaal medisch koelkastje.

De nieuwe Aera 4 is volledig weersbestendig ontworpen en kan vliegen in zware regen en wind (tot boven windkracht 7bft). Het zelfvliegende dronevliegtuig heeft een draagcapaciteit van zo’n 8 liter (3 kg) en vliegt met een topsnelheid van ruim 125 km/u afstanden tot 100 kilometer.

Strenge regelgeving en erkenning LUC

De Amsterdamse scale-up werd in 2016 opgericht door founder en CEO Patrique Zaman. De winst van de AFAS Young Business Award, te zien bij zowel RTL Z als Videoland, is dan ook een mooie erkenning. De potentie en professionaliteit wordt niet alleen door de organisatie en jury van de AFAS Young Business Award erkend, maar ook door luchtvaartautoriteiten. Onlangs ontving Avy de Light UAS Operator Certificate (LUC) in de categorie ‘Specific’.

Dit betekent dat Avy de enige Nederlandse organisatie is die zelf- autoriserende BVLOS-vluchten (Beyond Visual Line of Sight) kan uitvoeren in Europa, buiten de zichtafstand van de piloot. Het hele traject van voorbereiding (revisies, iteraties en een vijftal audits), tot het verkrijgen van de vergunning heeft bijna drie jaar geduurd. Avy heeft hiermee aangetoond dat ze kunnen werken onder een goedgekeurd veiligheidssysteem volgens de specificaties van EASA en dat ze in staat zijn risicobeoordelingen uit te voeren volgens de vereiste normen.

Dit maakt Avy niet alleen een AFAS Young Business Awards winnaar, maar ook een koploper als het gaat om regelgeving. Kort gezegd zijn zij een van de eersten die lange afstandsvluchten kunnen uitvoeren zonder dat daar piloten voor on-site aanwezig zijn.