Tyto Tech 500: Meest invloedrijke personen in de tech-sector

16-11-2023 (12:18) - Tech

De zevende jaarlijkse Tyto Tech 500 onthult een grote verandering in het Europese technologielandschap. De jaarlijkse ranking geeft inzicht in wie invloed heeft in de tech-sector en hoe die invloed door de tijd heen verandert.

Journalisten zijn de meest invloedrijke persoonlijkheden in de tech-industrie in 2023. Het aantal journalisten in de Tech 500-ranglijst is sinds 2021 met 38 procent gestegen naar 198 van de 500 meest invloedrijke personen. De Tech 500 identificeert de meest invloedrijke personen in de technologiesector in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en, dit jaar voor het eerst, Nederland en Zweden.

De belangrijkste trends over 2023

Journalisten behoren tot de elite van de Europese technologie-invloed. Bijna 40 procent van de meest invloedrijke persoonlijkheden in de Europese Tech 500 zijn journalisten, waardoor topmensen uit het bedrijfsleven voor het eerst uit de toppositie qua invloed worden gestoten. Uitsluitend gekeken naar de Nederlandse resultaten blijkt dat het percentage journalisten met 42 procent nog iets hoger ligt. Journalisten die voorkomen op de Europese Tech lijst van de 20 meest invloedrijke personen zijn onder meer François Sorel, programmamaker bij BFM Business; Sarah Butler, retailcorrespondent bij The Guardian; en Jonathan Amos, wetenschapscorrespondent bij de BBC.

Genderkloof

De genderkloof wordt kleiner naarmate het aantal vrouwen in de technologiesector blijft groeien. De vertegenwoordiging van vrouwen in de Europese Tech 500 is gestegen van 22 procent in 2021 naar 27 procent in 2023. De meeste vrouwelijke influencers behoren tot de categorieën topmensen in het bedrijfselven en journalisten, samen goed voor 78 procent van de vrouwen op de lijst.

Technologiesectoren

Uit het rapport blijkt dat invloedrijke personen voornamelijk afkomstig zijn uit vier grote technologiesectoren: general tech, enterprise tech, fintech en consumer tech. Deze vormen gezamenlijk meer dan de helft (58 procent) van het totale aantal influencers in de Tyto Tech 500 en weerspiegelt het voorgaande jaar, toen deze sectoren op vergelijkbare wijze de topposities in handen hadden. Twee sectoren hebben de afgelopen jaren een opmerkelijke groei in invloed laten zien: space tech en cybersecurity. In twee jaar tijd is het aantal influencers gerelateerd aan space tech met 350 procent en cybersecurity met 43 procent gestegen.

In Nederland vormt de top 3 technologiesectoren, general tech (29 procent), consumer tech (15 procent) en enterprise tech (11 procent), ruim 50 procent van de ranglijst. Fintech (9 procent) en cybersecurity (7 procent) maken de top 5 van technologiesectoren in Nederland compleet.

Objectief en betrouwbaar

Zoë Clark, Senior Partner en hoofd Media en Influence bij Tyto: “In een tijd van mondiale economische onzekerheid, oorlog en geopolitieke spanningen, klimaatverandering en toenemende bezorgdheid over nieuwe technologische innovaties zoals AI, zien we een grotere rol voor journalisten omdat mensen objectieve en betrouwbare informatie zoeken. Ondanks de groeiende invloed van sociale-mediaplatforms, de alomtegenwoordige kwestie van desinformatie en de verspreiding van nepnieuws, is het duidelijk dat mensen blijven vertrouwen op gerenommeerde nieuwsmedia. De 2023-editie van de Tech 500 is een verhelderend inzicht in wie invloedrijk is in het Europese landschap en zal zowel Europese bedrijven die op expansie uit zijn, als internationale bedrijven, vooral uit de VS, in staat stellen hun vlag op Europese bodem te planten.”

De Europese top 10 tech-influencers in 2023:
Richard Branson – Oprichter, Virgin
François Sorel – Radiojournalist en tv-presentator, BFM Business
George Freeman – Britse staatsminister van Wetenschap, Onderzoek, Technologie en Innovatie
Alok Sharma – Voorzitter, COP26
Jonathan Brearley – CEO, Ofgem
Patrick Vallance – niet-uitvoerend directeur, ARIA
Robert Habeck – Bondsminister van Economische Zaken en Klimaatbescherming, Duitse regering
Annalena Baerbock – Bondsminister van Buitenlandse Zaken, Duitse regering
Helen Dickinson – CEO, British Retail Consortium
Sarah Butler – Retailcorrespondent, The Guardian

De Nederlandse top 10 tech-influencers in 2023:
Pieter Zwart, CEO, Coolblue
Micky Adriaansens, Minister van Economische Zaken en Klimaat
Jitse Groen, oprichter en CEO, Takeaway.com
Alexandra van Huffelen, staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering
Pieter van der Does, mede-oprichter en CEO, Adyen
Daan van Monsjou, technologiejournalist, Tweakers
Huib Modderkolk, journalist, De Volkskrant
Daniel Verlaan, journalist, RTL nieuws
Nando Kasteleijn, journalist, NOS
Arnoud Wokke, journalist, Tweakers