Verantwoordelijk technologiegebruik steeds belangrijker voor Nederlandse bedrijven

05-04-2023 (10:17) - Tech

Uit een wereldwijd onderzoek van de Amerikaanse technische universiteit MIT onder managers en directeuren, blijkt dat 73 procent van hen denkt dat verantwoord technologiegebruik even belangrijk zal worden als traditionele zakelijke of financiële overwegingen bij het nemen van technologische beslissingen.

MIT deed in opdracht van Thoughtworks een wereldwijd onderzoek naar het fenomeen Responsible Technology. In juli en augustus 2022 werden interviews afgenomen van 550 managers en directeuren in verschillende sectoren, waaronder financiële dienstverlening, publieke sector, gezondheidszorg, detailhandel, e-commerce en de energiesector. De resultaten zijn te lezen in het State of Responsible Technology-onderzoeksrapport.

Richtlijnen en methodes

Responsible Technology houdt in dat een organisatie bij de inzet van technologie rekening houdt met ethische normen en waarden en negatieve effecten ervan, zoals datalekken, discriminatie en vooroordelen in algoritmes. 67 procent van de ondervraagde organisaties zegt al methodologieën en richtlijnen voor verantwoorde technologie te gebruiken. “Wij krijgen van Nederlandse organisaties steeds vaker vragen over Responsible Technology,” zegt Martin ter Horst, managing director van Thoughtworks. “Ze begrijpen dat deze aanpak allerlei zakelijke voordelen biedt, waaronder het aantrekken van talent, maar ze hebben vaak hulp nodig om het in de praktijk te brengen. Wij hebben daarvoor een breed scala aan tools en methodieken om ze daarbij te helpen.”

Beeld: Martin ter Horst van Thoughtworks