Watermelon biedt kiezers helpende hand met AI-stemwijzer

Watermelon biedt kiezers helpende hand met AI-stemwijzer

08-11-2023 (09:34) - Tech

Vandaag wordt de AI-chatbot Kiesbot gelanceerd door Watermelon. Via social media kunnen kiezers objectief antwoord krijgen op al hun vragen rond de aankomende verkiezingen via kunstmatige intelligentie. 

De AI-chatbot kent de volledige verkiezingsprogramma’s van alle politieke partijen die deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Kiezers kunnen al hun vragen stellen rondom thema’s die zij belangrijk vinden. Ook is er de mogelijkheid om de standpunten van de politieke partijen met elkaar te vergelijken.

Whatsapp en Instagram chatbot op basis van ChatGPT

De chatbot, aangedreven door GPT-4 AI-technologie, bevat een ‘Document Scraper’-functie. Deze stelt de chatbot in staat om de inhoud van alle 26 partijprogramma’s, direct beschikbaar als PDF-bestanden, te absorberen in zijn 'kennis'-database. Hierdoor kan de bot onmiddellijk vragen beantwoorden die gerelateerd zijn aan de partijprogramma’s. 

''De Kiesbot is ontwikkeld om zowel jongere als oudere kiezers te helpen met het besluitproces. De chatbot kan namelijk zowel via WhatsApp als Instagram gebruikt worden. Met dit laatste online platform richten we ons vooral op goede voorlichting onder de jongere doelgroep,” aldus Alexander Wijninga, medeoprichter van Watermelon.