Beleggers: hoe investeer jij je geld?

27-07-2022 (17:16) - Toeleveranciers

Investeren is voor iedereen verstandig. Het zorgt er namelijk voor dat je kapitaal over de jaren groeit in plaats van kleiner wordt. Bij elke uitgaven wordt je kapitaal kleiner, behalve als het over de lange termijn geld oplevert. Dit noemen we investeren. Er zijn veel verschillende soorten investeren en hier zijn er een paar uitgelegd. Je kiest je beleggingsvorm aan de hand van de risico-aversiteit. Wil je weinig geld verliezen, krijg je ook minder rendement. Risico en rendement hebben namelijk een positief verband. Hoger risico=hoger rendement. Kies altijd verstandig en ga niet kopen zonder onderzoek te doen.
 

Aandelen kopen op de markt

Aandelen aanschaffen is een van de bekendste investeringsmogelijkheden. Je koopt een deel van een bedrijf. Als het bedrijf groeit/ verwacht te groeien willen meer mensen de aandelen kopen. Deze mensen gaan ook naar de beurs en kopen de aandelen op. De vraag wordt groter dus de prijs stijgt. Jij kan geld verdienen als het aandeel stijgt t.o.v. wanneer je het kocht. In de hele geschiedenis zijn er pieken en dalen geweest. Maar feit is dat de economie altijd weer terug bounced. Zo kan het zijn dat je verlies maakt in je eerste jaar, maar over een gemiddelde van 20 jaar een veel grotere portfolio hebt.
 

Gokken voor de lol en mogelijk geld

Gokken kan ook gezien worden als investeren. Je legt geld in en krijgt mogelijk een rendement. Online casino spelen is onlangs legaal geworden in Nederland. We kunnen nu altijd en overal een gokje wagen en mogelijk wat geld verdienen. Het is echter niet verstandig om te gokken voor het geld. Het is vooral entertaining. Wanneer je alleen maar geld wilt verdienen, ga je geld verliezen over de lange termijn.
 

Obligaties kopen voor lange termijn

Obligaties zijn een schuldbewijs aan een overheid of bedrijf. Het is een soort lening voor de grote instituten. Je krijgt automatisch rente over de obligatie en aan het eind van de afgesproken periode krijg je het ingelegde geld terug. De rente wordt bepaald door de huidige marktrente. Deze rente is hoger dan die marktrente, omdat het risico net groter is. Wanneer een bedrijf of overheid failliet gaat is de kans (klein maar) aanwezig dat je het geld niet terugkrijgt. Het is daarentegen wel een veilige investering, waardoor je weinig rendement krijgt. Vooral als je de inflatie meerekent. Het gaat vaak in combinatie met aandelen. Zo spreid je het risico en krijg je meer rendement.
 

Investeren in onroerend goed

Investeren in huizen, bedrijfspanden, appartementen en noem het maar op. Mensen zullen altijd ergens moeten wonen. Het is een hele lucratieve investering, maar het kost veel tijd en geld. Bij een hoog startkapitaal is het een idee om je in te lezen. Maar het is niet gemakkelijk. Je moet namelijk zorgen voor onderhoud en huurders zoeken. Het idee bestaat dat je je lening bij de bank kan afbetalen met de inkomsten van je huur. Zo heb je na 20/30 jaar een ‘gratis’ huis. Toch moet je hier veel tijd insteken en is het lastig om te leren. Lukt het wel dan heb je na de afbetaling van de lening een extra 1000 euro per maand. Het is dus geen slechte investering. Ook stijgen de huizenprijzen nu hard.