Vooral werkgevers kunnen moeilijk met burn-out omgaan

23-05-2017 (09:16) - Toeleveranciers

Kantar Public deed in opdracht van Zilveren Kruis onderzoek naar burn-outs. Hoe ervaren werknemers die te maken hebben gehad hun terugkeer op de werkvloer en hoe gaat de leidinggevende ermee om? 65% van de werknemers die een burn-out heeft gehad spreekt van een bedrijfsongeval. 

 
Uit het onderzoek blijkt dat met name de werkgever niet goed weet hoe om te gaan met werknemers die een burnout hebben gehad. Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit, stelt dat werkgevers de verantwoordelijkheid te veel bij de werknemer legt: ‘De werknemer krijgt een coach en gaat bijvoorbeeld op cursus mindfulness. Allemaal gericht op het beter omgaan met stress. Terwijl er meestal ook echt iets aan de werkzaamheden en omstandigheden binnen de organisatie zelf moet veranderen om een nieuwe burn-out te voorkomen.’ 
 
In slechts 33 procent van de gevallen heeft de werkgever echt geleerd van de situatie, blijkt uit het onderzoek. Die bemoeilijkt de re-integratie op de werkvloer, constateert Bakker. De werkgever ziet een burn-out als een incident en stelt zich maar zelden de vraag of de manier van werken aangepast moet worden om burn-outs in de toekomst te voorkomen. 
 
Het is dan ook niet verwonderlijk dat een groot deel (55%) van de werknemers die een burn-out heeft gehad bang is voor een terugval. Verder ziet 65% er tegenop om na een burn-out weer aan het werk te gaan.