Leren zonder grenzen en zonder centen

28-01-2014 (08:28) - Gastcolumn

Ooit was leren een privilege voor enkelen. In de vorige eeuw is het voor veel mensen in ‘het Westen’ mogelijk geworden om zich door studie verder te ontwikkelen. Maar de ultieme en wereldwijde democratisering van kennis gaat nog komen. Dankzij het internet. Daar zijn de afgelopen jaren een paar spelers opgekomen die zich serieus inzetten om mensen gratis op te leiden. Het gaat om MOOC’s, oftewel Massive Open Online Courses.
 
Een taal leren? Dat kan nu gemakkelijk, gratis én precies wanneer jij tijd hebt: met Dualingo. Het online platform groeide in twee jaar tijd van 300.000 gebruikers naar 10.000.000 nu! Verdiend wordt er met een ingenieus systeem waarbij cursisten achter de schermen helpen met het vertalen van teksten. 
 
‘Nu zijn er al 100.000.000 oefeningen door 5.000.000 gebruikers uitgevoerd.’ 
Op Coursera kun je terecht voor cursussen over onderwerpen die variëren van Nanotechnologie tot Chinese geneeskunde en cultuur. Het zijn niet de minsten die er les geven, heel wat goed aangeschreven universiteiten doen er aan mee. Tot nu toe hebben studenten 48.784.829 uur lesstof tot zich genomen. Aan het verdienmodel wordt nog gewerkt, maar dat het een uitgelezen mogelijkheid
biedt om boeken te promoten is al duidelijk. De lesstof wordt getoetst door… de studenten zelf. Na elke course controleren steeds vijf studenten de individuele eindopdracht van elke deelnemer. Dankzij deze nakijk methode kunnen docenten een cursus geven voor 80.000 studenten tegelijk, verdeeld over de hele wereld.
 
Codecademy is er voor mensen die een programmeertaal willen leren. Online en interactief. Opgericht in 2011. Nu zijn er al 100.000.000 oefeningen door 5.000.000 gebruikers uitgevoerd. Naast leren programmeren is er ook een tool om zelf nieuwe lesstof te ontwikkelen.
 
In Amerika is de ontwikkeling van gratis online educatie al flink op gang en de rest van de wereld volgt. Wie er als merk op wil inspelen met aanbiedingen, recruitment of thought leadership moet er dus nu bij zijn.
 
Of je straks in een dorpje in Afrika woont of op Harvard, je kunt je overal ontwikkelen. Laten we vooral niet bang worden van de democratisering van de kennis, maar deze blijven delen. Daar worden we uiteindelijk allemaal beter van.
 
Vinnie Hendriks
User experience director
 

Dit artikel is trend 7. uit het the valley Trendrapport 2014. Klik hier voor het volledige rapport. 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.