Nederlander wil 5 euro per maand betalen voor VOD
18-09-2013 (14:01) - Media
Met de komst van Netflix en de overname van Videoland door RTL wordt het aanbod van ‘video on demand’-tv (VOD TV) in Nederland steeds groter. Doordat het aanbod van VOD TV stijgt, begint ook de vraag toe te nemen. Dit blijkt uit onderzoek van ZenithOptimedia onder bijna 1400 Nederlanders.
Inmiddels heeft 37% van de Nederlanders, in de belangrijke tv-doelgroep 16-54 jaar, interesse in een streaming-videodienst in aanvulling op hun huidige tv-aanbod. Onder de groep 25-34 jarigen is het percentage zelfs 46%.
‘Trends in de tv-markt zoals het doorspoelen van reclameblokken en binge viewing, waarbij meerdere afleveringen van één serie achter elkaar worden bekeken, voeden de interesse naar VOD TV’, zegt Ralph Sluis, research director bij ZenithOptimedia. Sluis verwacht niet dat de groep belangstellenden binnen een jaar daadwerkelijk een VOD-dienst af zal nemen aangezien er nog een kleine technologische drempel is. Maar het bredere aanbod gaat wel leiden tot een snellere verschuiving van het traditionele tv-kijken naar het nieuwe in control kijken waarbij de consument volledig zelf bepaalt wanneer hij/zij naar wat kijkt. Ook zal door de opmars van internet connected TV een VOD dienst als Netflix makkelijker de weg naar de huiskamer vinden. Door de stijgende vraag wordt VOD ook door grote distributiepartijen omarmd, zo heeft Primera (met 450 winkels) al stappen gemaakt om diverse VOD diensten middels een prepaid cadeaukaart in het assortiment op te nemen.
Uit het onderzoek blijkt dat de consument met name is geïnteresseerd in buitenlandse content via VOD TV. Buitenlandse films scoren het hoogst met 76% gevolgd door buitenlandse series met 67%. Binnenlandse films en series scoren een stuk lager met respectievelijk 19% en 15%.
De gemiddelde prijs die de consument bereid is te betalen voor een VOD dienst bedraagt € 4,67 per maand. Netflix zet zijn dienst voor € 7,99 in de markt en komt hier enigszins bij in de buurt, in ogenschouw nemend dat een consument in een onderzoek vaak een lagere prijs noemt dan hij daadwerkelijk bereid is te betalen.
De opkomst van de VOD-diensten gaat gepaard met een verandering van het klassieke verdienmodel van reclame op televisie. Sluis is de laatste die zal roepen dat de 30’’ TVC dood is. Maar toch zal VOD TV wel het nodige af gaan snoepen van het huidige traditionele TV bestedingsaandeel. Qua mediaplanning biedt VOD weer nieuwe kansen. Hoewel het nog niet duidelijk is wat voor advertentievormen er aangeboden gaan worden, kunnen we denken aan bijvoorbeeld een preroll voordat de content start. Voor volledig reclamevrije content betaalt de kijker bijvoorbeeld een hoger bedrag en met een goedkopere variant ziet hij zo nu en dan een reclame-uiting.