Onderzoekers UAntwerpen schrijven een boek over sociale media, gericht op kinderen
Onderzoekers van UAntwerpen sloegen de handen in elkaar om een boek te schrijven over sociale media op maat van kinderen. #vindikleuk beschrijft op een ludieke manier zowel de positieve kanten als de gevaren van sociale media, voor kinderen vanaf 8 jaar.
Vanuit hun expertise rond digitale media schreven onderzoekers Kathleen Van Royen, Karolien Poels, Heidi Vandebosch, Michel Walrave (Departement Communicatiewetenschappen) en Vanessa Joosen (Departement Letterkunde) samen met auteur Fran Van Severen een boek. Bijzonder aan het werk is dat ook kinderen zelf werden betrokken bij het samenstellen van de thema’s. “We vonden het belangrijk dat de weetjes en anekdotes aansluiten bij hun leefwereld”, aldus de onderzoekers.
#vindikleuk legt uit waarom we zo dol zijn op sociale media en wat er gebeurt als we iets té veel online zijn. Verder kom je te weten hoe sociale media zoveel over ons weten, hoe je wereldberoemd op het internet wordt en waarom alles zo perfect lijkt op sociale media. Ook de minder leuke kanten van sociale media worden belicht, zoals body shaming en online pesten. Het boek sluit af met nepnieuws en de vraag of we alles moeten geloven wat we zien op de sociale platformen.
Niet belerend
“We schreven het boek omdat de meeste initiatieven rond sociale media gericht zijn op jongeren. Wij wilden een boek maken voor jongere kinderen waarbij we hen op een leuke en niet belerende manier wegwijs maken in de wereld van sociale media”, vertellen de auteurs. Met het boek geven ze kinderen meer inzicht in sociale media aan de hand van vragen en leuke anekdotes, ingedeeld volgens vijf thema’s.