Scholieren weinig geïnteresseerd in Nederlands Werelderfgoed
Van de Nederlandse jeugd (14 tot 17 jaar) geeft ruim een kwart aan niet geïnteresseerd te zijn in een bezoek aan een Nederlandse erfgoedlocatie of een Werelderfgoed-locatie in Nederland bezocht te hebben, blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Stichting Werelderfgoed Nederland en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Op 16 november wordt internationaal gevierd dat het UNESCO Werelderfgoedverdrag 50 jaar bestaat. De resultaten van het onderzoek zullen deze dag op Werelderfgoed Schokland gepresenteerd.
De Waddenzee en Kinderdijk zijn de meest bekende Werelderfgoed-locaties bij jongeren tussen 14 en 17 jaar, hoewel de helft van deze groep geen locatie in Nederland kan noemen. Veel jongeren kunnen wel een UNESCO Werelderfgoed-locatie in het buitenland noemen.
Vijftig jaar Werelderfgoedverdrag
Op woensdag 16 november wordt wereldwijd de vijftigste verjaardag van de eerste ondertekening van het Werelderfgoedverdrag gevierd. Het verdrag is bedoeld om cultureel en natuurlijk erfgoed beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Landen die dit verdrag ondertekenen zetten zich in voor bescherming, behoud en toegankelijkheid van Werelderfgoed. In het Nederlandse Koninkrijk zijn er twaalf UNESCO Werelderfgoed-locaties. Boris van der Ham, voorzitter Stichting Werelderfgoed Nederland: “Als maatschappij zijn we verantwoordelijk voor de bescherming, het behoud, het toegankelijk maken én doorgeven aan toekomstige generaties. Daarom staat de viering vandaag op Schokland, het eerste Werelderfgoed in ons Koninkrijk, ook in het teken van het betrekken van de jeugd bij het Werelderfgoed.”