Vlisco in Afrika
16-01-2012 (15:26) - Publicaties
Deze maand verschijnt bij uitgeverij WBOOKS het boek Vlisco, deel 7 in de Modereeks. Vlisco is de Nederlandse stoffenfabrikant die aan het einde van de negentiende eeuw voor het eerst zijn industrieel geproduceerde batikstoffen afzet op de Afrikaanse markt. Hoe is het mogelijk dat een in Helmond ontworpen stof, geproduceerd met een techniek die oorspronkelijk uit Indonesië afkomstig is, kon uitgroeien tot een symbool van Afrikaanse identiteit? Dit boek gaat in detail in op deze vraag.
Vlisco, opgericht in 1846 en sindsdien gevestigd in Helmond, is een van de oudste textielbedrijven van ons land. het bedrijf bedrukt op industriële wijze stoffen volgens een aan het Indonesische batik verwant procedé. Aanvankelijk was het toenmalige Nederlands-Indië de belangrijkste afzetmarkt, maar toen die markt om verschillende redenen aan het begin van de 20ste eeuw sterk terugliep, werd gezocht naar een nieuw afzetgebied. Dat werd Afrika, en dan met name een groep landen in West- en Centraal-Afrika: Ghana, Togo, Benin, Nigeria, Congo en Ivoorkust. In 1960 is de levering gestegen tot 34 miljoen yards veritable ‘wax hollandais’. In West- en Centraal-Afrika is het merk Vlisco – de naam wordt altijd zorgvuldig in de zelfkant geweven – dan uitgegroeid tot het toppunt van luxe.
Vlisco verschijnt in samenwerking met ArtEZ Press en is deel 7 in de Modereeks. Eerder verschenen Alexander van Slobbe, Marlies Dekkers, Jan Jansen, Fong-Leng, Oilily en Spijkers & Spijkers