Hoe zit het met recycling in het rotatiegietproces?

09-10-2023 (09:00) - Sustainable

Ieder jaar wordt er over de hele wereld 250.000.000.000 kilo plastic geproduceerd. Bizar maar waar: slechts de helft daarvan wordt eenmalig gebruikt om daarna weggegooid te worden. Een groot deel daarvan komt in de natuur en in het water terecht, wat ook wel bekendstaat als de plastic soep.

Dat betekent gelukkig niet dat iedere organisatie in Nederland vervuilend bezig is. Er zijn genoeg branches waarin actief gekeken wordt naar hoe ze de plastic soep kunnen verminderen. Neem bijvoorbeeld het duurzame productieproces van diverse kunststof producten die aan de hand van rotatiegieten gemaakt zijn. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat recycling in rotatiegieten een hot topic is. 

First things first: wat is rotatiegieten precies?

Om meer te weten te komen over de recycling van duurzame stoffen in rotatiegieten is het handig om eerst te weten wat rotatiegieten precies is. In het geval van rotatiegieten gaat het om het spanningsvrij verhitten van poeder in kunststofvorm. Het poeder wordt vervolgens in een matrijs gevormd tot een kunststof product. De vorm van het product dat hieruit ontstaat, wordt gemaakt door het roteren van de matrijs. Vandaar ook de naam 'rotatiegieten'..  

Na het verhitten zal het materiaal uitharden wanneer het is afgekoeld. Het uiterlijk van de buitenkant van het desbetreffende product wordt bepaald door de vorm van de matrijs. Hierbij zorgt het roteren voor de bolle/holle vorm. Dat betekent dat er echt van alles kan worden gemaakt met behulp van rotatiegieten. Denk aan meubels, lampen, buizen, koffers, kegels, behuizingen, boeien, speelgoed en nog veel meer. Door het stevige materiaal kunnen de producten jarenlang mee, wat met het oog op duurzaamheid zeer interessant is.

Duurzame materialen in gebruik bij rotatiegieten

Bij het productieproces van rotatiegieten wordt voornamelijk gebruikgemaakt van polyethyleen (PE). PE is een materiaal dat, net als andere kunststoffen, niet snel in de natuur wordt afgebroken. Dat betekent dat wanneer je het weggooit, het heel lang in het milieu rond kan zwerven. Maar: een groot voordeel van PE is dat het een hele duurzame kunststof is. Dat komt omdat je het heel goed kan recyclen en wel door middel van rotatiegieten. PE kan namelijk op die manier weer worden omgesmolten tot nieuwe producten van kunststof.

Verder zijn er nog andere herbruikbare materialen die worden gebruikt binnen deze techniek. Denk aan stoffen als nylon, ABS, polypropyleen en diverse polyesters. Ook dit zijn materialen die zich heel goed laten recyclen door middel van rotatiegieten, waardoor je eigenlijk nooit te maken hebt met plastic afval dat rond gaat zwerven. Dat maakt rotatiegieten een hele interessante duurzame techniek die heel goed bij de huidige samenleving past, waarin 1 op de 3 Nederlanders duurzamer wil leven.

Hoe zit het dan met het afval van rotatiegieten?

Nog even over dat productieafval van rotatiegieten: bij dit proces komen kleine stukjes PE of ander plastic vrij. Waar bij andere technieken dergelijk afval weg wordt gegooid, is dat bij rotatiegieten gelukkig niet het geval. Juist omdat PE en de andere bovenstaande kunststoffen zich zo goed lenen om te recyclen betekent dit dat het productieafval, dat natuurlijk ook uit dit materiaal bestaat, gewoon gerecycled kan worden. Het afval wordt in de shredder op locatie gemalen tot hele kleine stukjes PE. Vervolgens worden die stukjes vermalen tot een poeder.

Wat je krijgt, is dus poeder van kleine deeltjes kunststof dat je gewoon weer kunt gebruiken voor de productie van nieuwe producten van kunststof. Dit proces geldt ook voor producten uit testseries en productieafval dat bijvoorbeeld ontstaat bij een freesbewerking. Hierbij zijn nog een paar uitzonderingen te vinden van producten die niet of minder goed gerecycled kunnen worden. Neem bijvoorbeeld een brandstoftank die ooit gemaakt is door middel van rotatiegieten. Omdat hier altijd nog sporen van brandstof in aanwezig zijn, kan zo'n tank niet gemakkelijk worden gerecycled, tenzij het wordt gerecycled naar een nieuwe brandstoftank. 

Waarom is recycling bij dit soort bedrijven zo belangrijk?

Hoewel het proces van recycling bij ieder bedrijf van belang is, is het bij organisaties die bezig zijn met de verwerking en productie van kunststoffen nog net wat belangrijker. Zij werken immers met materialen die niet op een natuurlijke manier door de natuur kunnen worden afgebroken. Wordt daar niets mee gedaan, dan zal de plastic soep de te groter worden. Natuurlijk is dat niet de enige reden waarom recycling zo belangrijk is. Op die manier zorgen we er ook voor dat er geen nieuwe grondstoffen meer nodig zijn om producten te produceren.

Er zijn immers al zoveel producten, meubels, kledingstukken en andere items op de wereld. Voor de productie daarvan zijn er al heel veel grondstoffen gebruikt. Waarom zouden we uit nóg meer grondstoffen putten als er al van alles voorhanden is? Recyclen kost ook nog eens veel minder energie dan het winnen van grondstoffen en het maken van nieuwe materialen en producten. Ook zorgt het voor minder broeikasgassen op de wereld. Op deze pagina van MilieuCentraal lees je daar meer over.