Artificial Intelligence ‘I am a robot’
Vaak wordt gedacht dat Artifical Intelligence (AI) nog maar net bestaat, maar dat is niet zo. Ontwikkelaars zien er nu pas potentieel in; AI zelf bestaat al bijna 50 jaar. AI is een rekenkracht die gestuurd wordt door algoritmes en biomedisch onderzoek. Dat zijn moeilijke woorden, maar AI is natuurlijk ook super ingewikkeld. We gaan proberen het je in dit artikel in een soort van ‘Jip en Janneke-taal’ uit te leggen.
Wat is Artifical Intelligence?
AI is een combinatie van NLP (natuurlijke taalinterpretatie), algoritmen, bedrijfsregels, robotica en beeldherkenning. Simpel gezegd is het kunstmatige intelligentie, intelligentie gemaakt door mensen. AI is het omzetten van hoe wij denken in technologie. AI is al dominant aanwezig in ons leven, bijvoorbeeld je aanbevelingen van Netflix, je spam folder en de gezichtsherkenning van je telefoon.
AI wordt getraind om een enorme hoeveelheid gegevens te verwerken tot antwoorden in natuurlijke taal. Tijdens de training krijgt de computer voorbeelden te zien en leert hij zichzelf op basis daarvan regels. Deze regels worden beschouwd als ‘denken’ en worden gebruikt wanneer we AI een vraag stellen. En dat op elk denkbaar gebied. Als we het voorbeeld van Netflix gebruiken, leert AI om films met elkaar te vergelijken en ze te clusteren. AI leert verbanden te leggen en uitkomsten te vormen. Een knap staaltje techniek dus!
Open AI Chat GPT
Tegenwoordig hebben we ChatGPT. Het is een AI tool waarmee je kunt praten als een virtuele personal assistent. Eigenlijk is ChatGPT heel gaaf en echt indrukwekkend maar helaas nog niet helemaal betrouwbaar omdat ze domweg het menselijke brein niet kunnen vervangen. ChatGPT kan met volle overtuiging je enorme nonsens aanbieden, wat ronduit gevaarlijk is. Wel is AI, en dus ook ChatGPT, een enorme hulp om efficiënter te kunnen werken en is het een goede inspiratiebron. Maar kun je AI je website laten schrijven? Nee. En dat zal nog wel even duren.
Bovendien draait ChatGPT met data tot 2022 in zijn hoofd, dus bijgewerkt is het ook niet. Wat is de beste film van 2023? Welk online casino is het meest betrouwbaar? ChatGPT kan daar niets mee. Sowieso zijn bepaalde vragen ‘not done’. Hoe steel ik een auto? ChatGPT zal je vertellen dat dat niet mag. Informatie over online gokken? Volgens ChatGPT kan dat een gokverslaving veroorzaken. Daar krijg je dan geen antwoord op. Maak een leuk grapje over een vrouw? Not done!
Gevaren van AI
Het gevaar van AI, ChatGPT is hier een goed voorbeeld van, is dat je in een mum van tijd een antwoord krijgt dat veel slimmer is dan je je had kunnen voorstellen. En het wordt je gebracht in een natuurlijke taal. Daarom geloof je het snel. AI kan nepnieuws verspreiden op een overtuigende manier waardoor je vaak niet zeker weet wat wel of niet waar is. Zal het uiteindelijk een bedreiging voor ons zijn in de toekomst? Dat valt nog te bezien.
Men waarschuwt wel voor ‘superintelligentie’ die het menselijk denken overstijgt en zou kunnen leiden tot sciencefictionscenario's die we soms in films zien, waarbij robots de mensheid overnemen. Als AI bijvoorbeeld wordt gebruikt als trainingsmodel voor phishing software, dan kan een gevaarlijke e-mail zo realistisch worden dat bijna iedereen erin trapt. En dan graaf je als het ware je eigen graf. Als we niet meer kunnen onderscheiden of we te maken hebben met AI of met een echt mens, hebben we pas echt een probleem.
Concurrentie tussen AI ontwikkelaars
Wie wint het spel en wordt de beste AI ontwikkelaar? AI technologie dendert momenteel voort als een razende reporter. Dat sommige ontwikkelaars het hebben over de gevaren van technologie, is dat niet omdat ze zich naar binnen willen werken zodat ze later mee kunnen beslissen over de regels met betrekking tot AI? Op dit moment staat Microsoft (die ChatGPT heeft ontwikkeld) 1-0 voor op Google. Dus Google brult de gevaren van ChatGPT de wereld in. Waarom ze dat doen, begrijpt natuurlijk iedereen.
AI als het Hof van Eden
ChatGPT heeft de ontwikkeling van AI de vrije loop gegeven, ineens was iedereen geïnteresseerd. Het is de meest opwindende technologie van het moment, maar kan, zoals eerder gezegd, klinkklare onzin produceren. Toch is het fascinerend. De technologie is er, maar zijn we klaar om AI te accepteren? Psychologisch gezien is het nog steeds een ding. Een voorbeeld is zelfrijdende auto's. Als we zelf in onze auto's rijden, maken we er veel te veel ongelukken mee, kijk maar naar het aantal verkeersdoden per jaar. Maar als een zelfrijdende auto ook maar één fout maakt, koppen alle kranten erover. Dus we weten niet hoe we ermee om moeten gaan.
Tenslotte
Gaan we ervoor of niet. Of wachten we eerst tot AI genoeg relevante gegevens kan verzamelen en stopt met onzin uitkramen? Heeft AI daar meer of minder data voor nodig? Op dit moment wordt AI overspoeld met data, kan dat niet beter gekanaliseerd worden? AI is leuke toekomstmuziek als het correct en efficiënt wordt gebruikt, maar we moeten ons er niet door laten opjagen. AI leest en luistert niet, het bootst dingen na. Jouw humor is niet de humor van de AI. We moeten leren omgaan met AI zoals het zich nu gedraagt en gewoon zien waar het heengaat.