5 redenen om naar luisterboeken te luisteren

21-09-2022 (12:35) - Audio

Zo nu en dan heeft elk mens behoefte aan ontspanning. Dit kan je natuurlijk doen door lekker te gaan hardlopen of een goede film te kijken. Of wat te denken van een potje Monopoly? Al moet gezegd worden dat dit laatste nog wel eens tot inspanning kan leiden. Een andere manier om te ontspannen is om naar iets te luisteren. Dan wel naar het nieuwe album van jouw favoriete artiest of bijvoorbeeld een gave podcast. Wat echter steeds populairder wordt is het luisteren naar luisterboeken. In dit artikel vertellen we je hier alles over en geven we aan de hand van 5 redenen aan waarom dit zo leuk is. 

 

Wat is een luisterboek?
Om het een en ander duidelijk te maken is het handig kort en bondig uit te leggen wat een luisterboek nu precies is. Waar mensen normaal gesproken een boek openslaan en hierin gaan lezen kan dit tegenwoordig ook op een andere manier. Niet door een boek te lezen, maar door naar een boek te luisteren. In dit geval leest een stem het verhaal uit het boek uiterst fijn voor, waardoor jij een boek kunt luisteren terwijl je met andere zaken bezig kunt zijn. Het enige wat je nodig hebt is een app en een boek dat je graag wilt horen. Deze boeken zijn onder andere te vinden op websites als alleluisterboeken.nl. Hieronder vertellen we je waarom dit nu zo populair is:

 

  1. Alles wordt leuker 

We hebben allemaal wel eens van die vervelende klusjes waar we absoluut geen zin in hebben. Het is daarbij lastig om bijvoorbeeld tijdens het stofzuigen een boek in je handen te hebben. Zo’n boek met een goed intrigerend verhaal kan de tijd namelijk snel doden. Het voordeel van luisterboeken is dat dit veel dingen leuker maakt dan ze zijn. Dit geldt voor bijvoorbeeld autorijden, maar dus ook voor het hierboven genoemde stofzuigen. Kortom, dingen die doorgaans te boek staan als enigszins saai, worden leuker door middel van luisterboeken.

 

  1. Je kunt altijd luisteren

Dit punt sluit een beetje aan bij het hierboven genoemde punt. Echter kun je een luisterboek letterlijk altijd luisteren. Voorheen moest je er echt voor gaan zitten en was het vreemd en onhandig om er even een boek bij te pakken. Luisterboeken kun je echter altijd en overal beluisteren. Op die manier luister je nog vaker naar een spannend verhaal en weet je binnen no-time hoe het boek afloopt. 

 

  1. Grote diversiteit

De derde reden om naar luisterboeken te luisteren is omdat je via de apps en websites van tegenwoordig bijzonder makkelijk tot nieuwe, boeiende boeken kunt komen. Je kan alles zo selecteren dat het perfecte boek voor jou snel voor je neus staat. Heb jij zin in een thriller? Dan selecteer je dit en heb je direct een overzicht van de boeken met bijbehorende reviews. En dat is iets wat in een doorsnee bibliotheek een stuk lastiger gaat. 

 

  1. Nieuwe interesses

Het uitzoeken van boeken is lastig. Meestal heb je een bepaald punt waarin jouw interesse ligt. De kans is dan ook groot dat je in dit genre een boek uitkiest. Via de apps van luisterboeken kun je echter zeer eenvoudig jouw horizon verbreden. Er zijn diverse lijsten te vinden, waarin je de meest verrassende boeken tegen komt. Door het bizar grote aanbod aan boeken is de kans daardoor groot dat je een compleet nieuw genre tegen het lijf loopt. En de liefde voor een nieuw genre betekent hoogstwaarschijnlijk de mogelijkheid op talloze nieuwe, interessante boeken.

 

  1. Geen schade aan het boek 

Het klinkt wellicht laagdrempelig, toch is de laatste reden om gebruik te maken van luisterboeken dat je deze niet kan beschadigen. Je krijgt geen koffievlekken in je boek, bladzijden worden niet gevouwen en je kunt het ook niet ergens laten liggen of kwijtraken. Daarbij kan je een goed boek gewoon bij iemand aanraden in een luisterapp, zonder dat je het boek daadwerkelijk hoeft over te dragen. Voor je het weet ben jij de 10e persoon die een boek leest en krijg je een in elkaar gefrommeld boekje onder ogen. Met luisterboeken is dit gelukkig verleden tijd.

 

Meer boeken en luisteren naar een fijne stem

Na het lezen van dit artikel ben je volledig op de hoogte van de mogelijkheden wat betreft luisterboeken. Het aanbod is gigantisch en je schiet er zo doorheen. Met name door de fijne, rustgevende stemmen schiet je door de boeken heen voordat je het doorhebt. De kans is dan ook groot dat jouw kennis een vlucht neemt en dat het aantal boeken dat je luistert flink zal oplopen. Waar wacht je nog op?