Eerberoon aan countryrocklegende Gram Parsons in Het Concertgebouw

16-02-2023 (11:16) - Audio

Tim Knol, Freek de Jonge, Nico Dijkshoorn en vele anderen brengen eerbetoon aan Gram Parsons
50 jaar na dood illustere countryrocklegende: Gram Parsons 50th Memorial

 Precies vijftig jaar na zijn overlijden organiseert Het Concertgebouw een groot eerbetoon aan Gram Parsons op 19 september. Op initiatief van singer-songwriter Tim Knol komen Freek de Jonge, VanWyck, Nico Dijkshoorn en vele andere Nederlandse musici samen voor een avond vol countryrock en Americana.

De Amerikaanse muzikant en tekstschrijver was van grote invloed op vele bands, zoals The Rolling Stones, The Byrds en The Eagles. Dit concert wordt gepresenteerd door Het Concertgebouw in samenwerking met Sugar Mountain Presents (Paradiso), Heaven magazine en Goomah Music. De kaartverkoop voor het Tribute to Gram Parsons start op zaterdag 18 februari om 10.00 uur via de website van Het Concertgebouw.

Gram Parsons: van Elvis tot Norah Jones

Bij een optreden van Elvis Presley werd Gram Parsons al jong gegrepen voor een leven in de muziek. Zijn inspiratie bleek voorbestemd toen hij jaren later met dezelfde band van Presley twee soloalbums opnam. De muziekpionier met een grote voorliefde voor zowel rock 'n' roll als country timmerde voortvarend aan de weg. Zo nam hij de plaats van David Crosby in bij de invloedrijke band The Byrds, waar onder anderen The Beatles fan van waren. En werkte hij vanuit een hechte vriendschap samen met Keith Richards van The Rolling Stones.

Met de band The Flying Burrito Brothers ontwikkelde hij een blauwdruk voor de typische Americana-muziek. De band gaf in 1970 (net na het vertrek van Parsons) een concert in Het Concertgebouw (beluister hier de opname). Vanuit The Eagles bereikte het ‘Gram Parsons-geluid’ na zijn dood een nog veel groter publiek dan hijzelf ooit verwacht zou hebben. Op deze wijze is zijn invloed vergelijkbaar met Bob Dylan die folk- met rockmuziek samenbracht. Parsons deed hetzelfde voor de country- en rockmuziek.