Joost, Explore the North en Club On-Beperkt in prijzen bij Popgala Noord 2023

18-01-2023 (08:59) - Audio

Tijdens het  Popgala Noord zijn de prijzen voor de Noord-Nederlandse muziekindustrie uitgereikt in de Akerk in Groningen. Joost ging ervandoor met de prijs voor Beste Artiest, Schau Schau met de award voor Beste Talent, OOST werd bekroond als beste podium en festival Explore the North als Beste Festival.Verder werden er drie ere-awards uitgereikt:

Patrick Kramer werd uitgeroepen tot Beste Technische leverancier, Club On-Beperk voor Beste Inclusieve Initiatief, en Sjouke Nauta ging naar huis met de lifetime achievement award.

De winnaars zijn allen gekozen door een vakjury, onder leiding van Joey Ruchtie, programmeur ESNS. De jury bestaat uit: Fiep Wagt - VISION, Ico Balt - Lake Woozoo, Leo Hegge - Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe & muzikant, Evert Hoven - The Bake Shop, Evelyn Andoh - Friesland Pop, Doortje Hiddema - TivoliVredenburg & Welcome to The Village.

Beste Artiest: Joost

Als Beste Artiest werd de Friese Joost bekroond. De Jury koos hem als winnaar omdat hij een topprestatie op de afgelopen editie van festival Pinkpop heeft geleverd, met een serieuze doorbraak als gevolg. Hij gebruikt zijn muziek als therapie en is daarmee een inspiratie voor velen. Dit alles doet hij met een flinke dosis humor en absurdisme.

Beste Talent: Schau Schau

De award voor Beste Talent ging met Schau Schau uit Groningen mee naar huis. De act werd geroemd door de jury om hun muzikaliteit: “Met een authentieke en groovy sound met mooie zanglijnen en dito samenzang, ze vielen daardoor in positieve zin op."

Beste Podium: OOST

De award voor Beste Podium ging met OOST mee naar huis. Uit het juryrapport: “De club speelt een grote rol in het behoud van het elektronische clubleven in Groningen. Met een sterke programmering en sinds de heropening in april 2022 ook ruimte voor live-muziek. De combinatie met restaurant Achterwerk en bar Cilinder is een gouden greep.”

Beste Festival: Explore the North

Het Friese Explore the North werd bekroond als Beste Festival. Het festival in Leeuwarden werd geroemd om hun belangrijke functie voor Noordelijke makers als het gaat om talentontwikkeling en co-financiering. Daarnaast vond de jury het een inhoudelijk sterk festival, waarbij er goed gebruik wordt gemaakt van locaties in de stad en waar veel bijzondere projecten en samenwerkingen geïnitieerd worden.

Naast de reguliere prijzen werden er drie personen/organisaties geëerd in de vorm van een ere-award:

Beste Technische Leverancier: Patrick Kramer

In de categorie Beste Technische leverancier gaat Patrick Kramer met de award naar huis. De Jury roemt hem omdat hij al jaren een gerespecteerd lichttechnicus is, die voor vele grote evenementen gewerkt heeft. Hij is niet alleen een goede technicus, daarnaast is hij een belangrijke mentor en docent voor jong talent.

Beste Inclusieve Initiatief: Club On-Beperkt

Als Beste Inclusieve Initiatief bekroont de jury Club On-Beperkt in Emmen, een uitgaansgelegenheid voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking. De Jury bekroont dit initiatief omdat dit initiatief ervoor zorgt dat meer mensen kunnen genieten van een uitgaansavond, en omdat het een totaal nieuw concept is in onze regio.

Lifetime Achievement award: Sjouke Nauta

Ten slotte wordt de Lifetime Achievement award uitgereikt aan Sjouke Nauta, al jarenlang betrokken bij Friesland Pop. Hij krijgt de award voor al het harde werk dat hij heeft verricht voor de Friese popcultuur en talentontwikkeling. Hij heeft dertig jaar lang de kar getrokken van Friesland Pop en bleef tot vlak voor zijn vertrek zich inzetten. Zo bracht hij nog een viertal cassettes en fotoboek uit van de meest toonaangevende Friese acts waar hij mee heeft samengewerkt.

Popgala Noord is een project van ESNS en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Groningen, Provincie Groningen, POPgroningen, Friesland Pop en Stichting Kunst & Cultuur. 

Foto: Club On-Beperkt, beeld door Jasper Bolderdijk