Spotify maakt Wrapped 2023 bekend

29-11-2023 (15:07) - Audio

Het einde van het jaar nadert, en dat betekent dat de favoriete luisterlijst van het jaar er weer aankomt. Aan het einde van het jaar maakt Spotify wereldwijd de muzikale balans op met het Wrapped jaaroverzicht.

Taylor Swift is de best beluisterde artiest van Nederland in 2023, zo blijkt uit de jaarlijkse streamingdata. Daarmee staat er voor het eerst in 11 jaar weer een vrouw bovenaan de luister-ranglijst. Het nummer ‘Stiekem’ van Maan en Goldband werd door Nederlanders het meeste afgespeeld. ‘Geuze en Gorgels’ was de favoriete podcast van dit jaar.

Een vrouw op nummer 1

Hieruit blijkt dat Taylor Swift niet alleen in Nederland populair is: ze staat in 100 landen in de top 10 en is de meest gestreamde artiest wereldwijd. Het is 11 jaar geleden dat er voor het laatst een vrouw op nummer 1 wereldwijd staat. Taylor’s voorganger was Rihanna in 2012. Daarmee stoot ze de huidige nummer twee, Bad Bunny van zijn troon, die de afgelopen drie jaar de meest gestreamde artiest was. Miley Cyrus - Flowers is het meest gestreamde nummer wereldwijd. Leuk feitje, ook op Valentijnsdag werd ‘Flowers’ het best beluisterd.

Eigen bodem

Net als voorgaande jaren blijkt dat Nederland nog steeds graag naar artiesten van eigen bodem luistert. Nederlandse artiesten werden namelijk 7% meer beluisterd in 2023, ten opzichte van vorig jaar. De helft van de top 10 best beluisterde artiesten komen uit Nederland: Boef, Ronnie Flex, Lijpe, Kevin en Lil Kleine.