Chia-Wei Hsu winnaar Eye Art & Film Prize 2024

Chia-Wei Hsu winnaar Eye Art & Film Prize 2024

17-05-2024 (15:20) - Awards

De Taiwanese kunstenaar en filmmaker Chia-Wei Hsu is de 10e winnaar van de Eye Art & Film Prize. In zijn werk onderzoekt Hsu de culturele geschiedenis en geopolitiek van Zuidoost-Azië. De jury prijst hoe ‘hij deze grote thema’s verweeft met kleine, persoonlijke verhalen en zo vergeten geschiedenissen weer tot leven brengt en het publiek nieuwe perspectieven biedt’.

Chia-Wei Hsu werd door een internationale jury gekozen en krijgt een bedrag van € 30.000 toegekend en een (gezamenlijke) tentoonstelling in Eye Filmmuseum. Met de prijs kan Hsu nieuw werk ontwikkelen. De prijs wordt ondersteund door Ammodo, een Nederlandse stichting die de ontwikkeling van kunst, architectuur en wetenschap stimuleert.

Hsu verweeft geopolitieke ontwikkelingen met het lokale, persoonlijke leven in Zuid-Oost Azië. Nu, maar ook in het verleden. Zo maakte hij in het gebied bij de Thais-Birmese grens, samen met lokale soldaten en veteranen uit de Koude Oorlog, video-installaties die dieper ingaan op de geschiedenis en mythologie uit dit gebied en de persoonlijke ervaringen van de soldaten zelf.

Juryvoorzitter Bregtje van der Haak, directeur Eye Filmmuseum: “We zijn verheugd dat Chia-Wei Hsu de tiende winnaar is van de Eye Art & Film Prize. De jury vindt zijn hoogst originele vermenging van archeologie en technologie zeer intrigerend. Hsu beperkt zich niet tot één enkele beeldtaal, maar zoekt steeds naar een passende vorm voor ieder nieuw werk."

"In zijn uitgebreide video-installaties brengt Hsu film en hedendaagse kunst verrassend samen, en maakt daarbij de achterliggende (digitale) technologie zichtbaar. Elk nieuw project is voor hem de verkenning van een nieuw territorium, waarbij hij in de geschiedenis duikt en die opnieuw tot leven brengt met behulp van interviews, VR, filmische verbeeldingskracht en archeoligische onderzoeksmethoden", aldus Van der Haak.