Emulate wint Lush Prize ter waarde van 50.000 pond

Emulate wint Lush Prize ter waarde van 50.000 pond

24-05-2024 (15:18) - Awards

De Lush Prize ter waarde van £50.000 gaat dit jaar naar uitgebreid onderzoek dat aantoont dat een lever-chip de werking van veilige chemicaliën beter voorspelt dan dierproeven.

Op 21 mei ontving Dr. Lorna Ewart van het in Boston (VS) gevestigde organ-on-a-chip bedrijf Emulate de prestigieuze Lush Science Prize op het podium in Londen.

Dierproeven falen vaak in het opsporen van chemicaliën die giftig zijn voor mensen. Maar liefst 90% van de geneesmiddelen die door dierproeven komen, halen de markt niet (1). Dit heeft geleid tot een snel groeiende industrie van bedrijven die menselijke cellen op kleine apparaten kweken die de organen van het lichaam nabootsen. Toch blijven regelgevers wereldwijd eisen dat er gebruik gemaakt wordt van dierproeven, omdat ze vinden dat er onvoldoende bewijs is dat de nieuwe apparaten beter werken.

Emulate won de prijs voor het publiceren van een baanbrekende studie in december 2022 die overtuigend de superioriteit van de lever-chips aantoonde. Het was de grootste organ-on-a-chip studie ooit gepubliceerd, waarbij meer dan 800 chips werden gebruikt om elk 27 chemicaliën te testen (2). Sommige van deze chemicaliën hadden eerder dierproeven doorstaan, maar veroorzaakten toch meer dan 240 doden door leverletsel.