Mathilde Wantenaar wint Buma Classical Award

Mathilde Wantenaar wint Buma Classical Award

08-12-2023 (14:22) - Awards

Mathilde Wantenaar is winnares van de Buma Classical Award 2023. De 30-jarige Amsterdamse werd in Wenen voorafgaand aan de wereldpremière van haar Accordeonconcert verrast met de award.

Haar Accordeonconcert, speciaal geschreven voor de bekroonde accordeonist Vincent van Amsterdam, wordt aldaar uitgevoerd in het Konzerthaus door Van Amsterdam en het ORF Vienna Radio Symphony Orchestra onder leiding van Markus Poschner. Wantenaar heeft, volgens cijfers van BumaStemra, in het afgelopen jaar de meeste inkomsten uit auteursrecht weten binnen te slepen. Zij troeft daarmee een overwegend ouder en mannelijk veld van componisten en arrangeurs af.

Buma Awards worden uitgereikt door Buma Cultuur om componisten, tekstdichters en muziekuitgevers te eren. De Buma Classical Award is een oeuvreprijs voor een hedendaags klassieke componist die al lang actief is in de Nederlandse muzieksector, die de nieuw gecomponeerde ‘ernstige’ muziek weet te verbinden met moderne stromingen en zijn of haar werk onder de aandacht brengt van een groot publiek.

Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, over Mathilde Wantenaar: “Bescheidenheid siert de mens, want Mathilde wijst naar de rol van anderen in haar carrière. Mensen die haar aanmoedigen of deuren voor haar openen, maar daarmee doet ze zichzelf tekort. Mathilde is een op- en top-maker, die vanuit het ogenschijnlijke niets iets bijzonders kan laten ontstaan. Ze steekt met kop en schouders uit boven de concurrentie. Ze kan zichzelf ruimschoots bedruipen van haar compositieopdrachten, sterker nog er kan momenteel niets extra bij. Dat tekent haar kwaliteit en het is dan ook meer dan terecht dat de Buma Classical Award haar ten deel valt.”

De in Amsterdam geboren componiste Mathilde Wantenaar (1993) begon haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze klassieke compositie studeerde bij Willem Jeths en Wim Henderickx en bijvak piano, cello, klassieke zang en ritmiek voor gevorderden.