Festival Aural Spaces voor tweede keer in Het Concertgebouw

Festival Aural Spaces voor tweede keer in Het Concertgebouw

04-10-2024 (09:30) - Bucket list

Van 12 tot en met 15 december keert Aural Spaces, het muziekfestival rondom 4D-geluid, terug naar de Kleine Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam. Meer dan veertig speakers creëren een uitzonderlijke 4-dimensionale geluidsbeleving in de historische concertzaal, waarbij de ruimte zelf als instrument wordt gebruikt.

Gespecialiseerde makers vanuit heel de wereld komen naar Amsterdam om in deze unieke set-up hun composities te laten horen. Naast concerten en luistersessies zijn er ook workshops en een masterclass. Aural Spaces is een initiatief van Concertvrienden en Entrée in samenwerking met 4DSOUND en FIBER Festival. De kaartverkoop voor het festival start op donderdag 3 oktober via de website van Het Concertgebouw.

Het programma

Dit jaar breidt Aural Spaces het scala aan artiesten en activiteiten flink uit. Tijdens deze editie voeren onder andere de elektronische producer Loraine James, multimedia-kunstenaar James Allister Sprang, percussionist Dominique Vleeshouwers (DOMNIQ), strijkerskwartet Alma Quartet (Concertgebouworkest) en Deense celliste CTM werken uit die de mogelijkheden van 4DSOUND technologie verder onderzoeken en de concertzaal tot leven brengen. Op donderdag en vrijdag zijn er educatieve onderdelen om het geluidssysteem verder te ontdekken en op andere manieren te leren luisteren. Het lichtdesign wordt verzorgd door kunstenaar Nick Verstand.

Sommige programmaonderdelen – in het bijzonder de luistersessies Low Stimuli en Seeing With Your Ears – zijn toegespitst op mensen met auditieve, visuele of fysieke beperkingen. Alle onderdelen vormen een bijzondere samenkomst van kunst, geluidstechnologie en menselijke interacties.

Geluidsbeleving

De karakteristieke rode pluchen stoelen maken plaats voor een 4DSOUND-installatie, bestaande uit meer dan veertig speakers verspreid door de gehele ruimte, ook tussen het publiek. Klassieke akoestische methoden worden zo verbonden met de moderne technologie van 4DSOUND waardoor de mogelijkheden van geluidsbeleving verder worden opgeschroefd.

Micha Windgassen, directeur van Concertvrienden, is een van de initiatiefnemers van Aural Spaces: ‘Dit festival biedt een dynamische muziekbeleving die alle conventies van een concert met gemak overstijgt. Bezoekers kunnen vrijuit door de ovale ruimte bewegen en hun eigen luisterervaring inrichten, terwijl makers hun visie en expressiviteit loslaten op de ruimtelijke mogelijkheden van 4DSOUND. Aural Spaces presenteert een vierdaags programma van live concerten, luistersessies, muzikale meditaties, masterclasses, workshops en meer voor avontuurlijke luisteraars.’

Kaarten voor alle losse programmaonderdelen zijn vanaf nu verkrijgbaar via www.concertgebouw.nl/aural-spaces. Een aantal kaarten is beschikbaar voor een gereduceerd tarief voor mensen met een kleinere beurs.