Foam presenteert: Tina Modotti - Artist and Activist

Foam presenteert: Tina Modotti - Artist and Activist

19-10-2023 (15:42) - Bucket list

Foam is blij om een uitgebreid overzicht en eerbetoon aan het werk van de markante fotograaf Tina Modotti (1896-1942) aan te kondigen, een iconische figuur in de wereld van de fotografie.

Vanwege haar unieke positie als kunstenaar en activist speelde ze een actieve rol in de grote politieke gebeurtenissen van de jaren 1920 en 1930. Haar portretten van beroemde kunstenaars zoals Diego Rivera of haar partner Edward Weston, bieden een uniek kijkje in hun wereld, terwijl haar afbeeldingen van Mexicaanse boeren en arbeiders haar standvastige toewijding aan sociale doelen weerspiegelen.

Folklore en religieuze kunst

Geboren in Italië, leidde Modotti's reis haar naar het epicentrum van kunst en politiek in het begin van de 20e eeuw, van haar vroege dagen als actrice in stomme films in Hollywood tot haar connecties binnen de Mexicaanse kunstbewegingen waar Frida Kahlo en Diego Rivera een centrale rol speelden. Met haar camera legde Modotti de bezienswaardigheden en mensen van Mexico vast, met een focus op vrouwen, folklore en religieuze kunst.
De tentoonstelling brengt bijna 250 vintage prints samen die zijn uitgeleend door 9 belangrijke internationale instellingen en diverse particuliere bruikleengevers en collecties, waaronder geïllustreerde tijdschriften en originele werken van fotografen uit Modotti's naaste omgeving, zoals Edward Weston.

Tina Modotti ­­­­– Artist and Activist is van 17 november 2023 t/m 31 januari 2024 te zien in Foam.